Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé us recomana… Garbo, l’espia català que enganyà Hitler de Juste de Nin

5 juliol 2019 Sense Comentaris

9788416249183Juste de Nin nascut a Barcelona ha estat vinculat al món de la moda amb l’empresa Armand Bassi, també ha col·laborat com a dibuixant en publicacions reivindicatives en temps del franquisme. Els anys vuitanta per encàrrec de la Generalitat de Catalunya creà el personatge de la Norma per la campanya de la Normalització Lingüística. L’any 2004 publica la novel·la gràfica Els Nin. Memòries a llapis d’una família catalana i en seguiran adaptacions de clàssics de la literatura i biografies de personatges històrics: Montecristo (2007), El guepard(2008), El Quart Poder. Barcelona 1931: l’educació sentimentalLa imparable ascensió de Bel Ami en la societat barcelonina del 1921 (2010), La muntanya màgica (2011), La fira de les vanitats (2012), La guerra dels besavis (2013), Rauxa (2014), Quan de tu s’allunya(2015), Itaca (2016), Andreu Nin. Seguint les teves passes (2016), Garbo, l’espia català que enganyà Hitler (2017), Vergonya! La grandeur touchée. París 1940-1944 (2018) i El noi. Vida i mort d’un home lliure (2019), biografia de Salvador Seguí.
Va ser Guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2019 pel conjunt de la seva obra, com a dissenyador, il·lustrador, guionista i dibuixant.
Garbo, l’espia català que enganyà a Hitler, és una novel·la gràfica en que la vida d’un personatge històric, el Garbo i la d’un personatge de ficció, Roger Corbella, es van trenant. Tots dos neixen a Barcelona i viuran la Guerra Civil i la segona guerra Mundial. Joan Pujol, Garbo, el personatge històric acabarà fent d’espia pels britànics i com diu el títol enganyarà a Hitler.
Els dos protagonistes tindran com a referent a Tom Mix, un actor de westerns, heroi de les pantalles dels anys vint quan els nostres protagonistes eren uns nens a la Barcelona de principis de segle XX.
Un tast:

Aquell comentari de don Ramon li quedà gravat. Foren paraules premonitòries del que succeí. L’any següent esclatà la crisi del govern Lerroux per un escàndol de corrupció i estraperlo. El president de la República, Alcalá Zamora, convocà eleccions pel febrer del 1936. Aquest cop les esquerres es presentaren unides i obtingueren la victòria. Immediatament es produí l’esperada amnistia. Nombrosos detinguts de de l’octubre del 1934 sortiren de les presons. D’entre ells, el President Companys i el seu govern que amb el restabliment de la Generalitat van ser rebuts per una multitud entusiasmada! Però el clima de crispació continuà. El grup de la Falange, imitant als nazis, apallissaren a dirigents obrers, com va passar el 1932 amb el general Sanjurjo, i es tornà a sentir soroll de sabres. En Roger ja era tot un professional a la fàbrica i ja cursava el seu tercer any a l’Escola del Treball. Aviat faria 18 anys….

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.