Inici » Activitats, Destacat, LLetres joves-HG, Novetat, Poesia

Modalitat “slam” dels premis Lletres Joves HG: per on començar?

21 juny 2019 Sense Comentaris
guim valls lletres joves 2018 300x275

Guim Valls recitant “Tot a lloc”

Tant si ets una persona tímida com si ets més aviat llançada, segur que hi ha alguns dubtes que se t’han passat pel cap, o que t’assaltaran quan comencis a fer l’enregistrament del vídeo.

Enguany és el segon cop que es convoca la modalitat d’slam poetry, i alguna cosa podem dir a partir de l’experiència de l’any passat.

Deixeu-nos compartir algun suggeriment sobre la manera de presentar els vostres poemes i alguns consells d’slammers que realment tenen coses a dir.

Com ja sabeu si heu consultat les bases, heu de recitar un únic poema de tres minuts de durada màxima (inèdit, original, no presentat abans a un altre concurs).

Tres minuts semblen poc, però es poden fer eterns si no els heu planificat mínimament.

1. IMPROVISAR? 

La improvisació pot tenir un paper important en la creació del poema, però quan l’enregistreu és recomanable que tingueu molt clar què recitareu i què durarà aproximadament.

L’estructura del poema no la podeu improvisar, sobretot si voleu que el text tingui un final impactant. És molt recomanable escriure el poema i  llegir-lo en veu alta diversos cops abans d’enregistrar-lo.

2. LLEGIR O RECITAR?

Millor que no llegiu davant la càmera. Us podeu ajudar d’un paper, però bona part de l’efecte del poema rau en el llenguatge corporal i la manera com reciteu el poema. Si mireu el paper no mireu l’espectador.

Potser sou tímids i no us trobeu còmodes mirant  a càmera, però podeu fer altres coses, com ara moure-us. Guim Valls va guanyar l’edició passada recitant el seu poema des d’una de les escales mecàniques del Guinardó.

Sigueu imaginatius: heu d’aparèixer al vídeo, però no cal que us planteu tres minuts en un pla fix davant la càmera.

3. DEIXEU-VOS AJUDAR

Ja teniu prou feina escrivint poesia i recitant. Si algú us ajuda a enregistrar el poema, comptareu amb una opinió valuosa que us permetrà detectar problemes amb el llenguatge corporal, el so o la il·luminació.

4. INTERIOR O EXTERIOR?

L’escenari compta. Pot il·lustrar, completar o fins i tot contradir el que reciteu.

Ah, i no oblideu que el contingut del poema és lliure, però el text ha d’incloure alguna referència al districte d’Horta-Guinardó: escenaris, carrers, barris, llocs emblemàtics…

(Per cert, no empelteu la referència al districte: si sembla forçada, perjudicarà la qualitat del poema.)

5. TECNOLOGIA

La tecnologia és el de menys. Podeu enregistrar el poema amb un mòbil, i no teniu per què editar el vídeo per afegir-hi efectes. El format és el més habitual: mp4.

El jurat no valorarà la qualitat tècnica de l’enregistrament. El que compta és el vostre poema i com el reciteu.

Però assegureu-vos que el so és prou bo i se us entén.

6. MÉS… 

I si teniu dubtes que no han sortit aquí, pregunteu-nos i entre tots ho tirarem endavant: envieu un correu a b.barcelona.mr@diba.cat  (amb el text  “lletres joves” a l’assumpre, siusplau!).

Aquí teniu un parell de vídeos de Salva Soler o Dani Orviz que us poden ser útils. Al canal YouTube de Poetry Slam Barcelona hi trobareu un munt d’actuacions inspiradores.

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.