Inici » Aniversaris, Autor del mes, Destacat, Efemèrides, General, Novetat, Poesia

Per molts anys, Walt Whitman!

9 juny 2019 Sense Comentaris

Centre d’interès “Bicentenari del naixement de Walt Whitman” BAB

No defalleixis si no em trobes aviat. 

Si no estic en un lloc, cercam en un altre.

En algun lloc t’estaré esperant.

Dos-cents anys després del seu naixement Walt Whitman segueix esperant als qui el cerquen per oferir la seva poesia vital i transformadora, pionera del vers lliure i germen de la literatura americana contemporània.

Poeta, periodista i assagista des de ben jove va sentir-se apassionadament atret per la lírica dels poetes grecs i la seva visió del món i, en conseqüència, molt allunyat de la rígida mètrica de la poesia coetània europea. La seva filosofia profundament humanista posa l’home lliure  com a epicentre de la nova societat i els seus poemes irradien passió per la vida i la natura.

Davant els ulls de l’Amèrica puritana del segle XIX, Whitman va ser un intel·lectual iconoclasta i revolucionari. Va ser censurat i criticat pels conservadors i seguit i admirat per les avantguardes culturals i polítiques de l’època, relacionant-se amb personatges tan rellevants com Ralph Waldo Emerson o  Henry David Thoreau.

Jo em celebro i em canto,
I allò que jo dono per bo tu també ho donaràs per bo,
Perquè tots els àtoms que em pertanyen també et pertanyen a tu.

(traducció de Jaume C. Pons Alorda)

La seva obra més famosa i transcendent és Leaves of Grass (en català: Fulles d’herba) on Whitman exalta el cos humà, la natura salvatge, els plaers sensuals i la visió transcendental de la vida. Des de la seva primera edició el 1855 va anar incorporant i corregint poemes fins arribar als 400 en la seva edició definitiva de 1892 i ha estat traduïda a més de trenta idiomes.

El pes de Walt Whitman, el seu pensament i la seva obra, és innegable en bona part dels escriptors de les generacions posteriors, podem citar grans noms que han estat influenciats per ell com: Rubèn Darío, Jack Kerouac, León Felipe, D.H. Lawrence, T.S. Eliot, Fernando Pessoa, Federico García Lorca, Jorge Luis Borges, Allen Ginsberg, Pablo Neruda. Tots ells, i molts més, han rebut el seu influx en el moment d’escriure i molts, també, li han dedicat lloes i poemes.

La vida de Whitman, va transcórrer entre el seu New York natal fins a Candem on va morir l’any 1892, passant per Nova Orleans i recorrent bona part de la geografia americana que ell tant va estimar i cantar.

Centre de filles iguals, de fills iguals,
Tots, tots iguals d’estimats, grans, petits, joves o vells,
Forta, ampla, preciosa, perdurable, capaç, rica,
Perenne amb la Terra, amb la Llibertat, amb la Llei i amb l’Amor,
Ets la Mare grandiosa, saludable, orgullosa,
Asseguda al tron diamanti del Temps.

(traducció de Jaume C. Pons Alorda)

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.