Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Gènere negre, Novel·la barcelonina, Novel·la negra, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Sabotaje olímpico, de Manuel Vázquez Montalbán.

29 març 2019 Sense Comentaris

sabotajeSabotaje olímpico / Manuel Vázquez Montalbán.- Barcelona: Planeta, 2005.

Aquest llibre pertany a l’etapa més “moderna” de Carvalho, l’immortal personatge creat per l’enyorat Manuel Vázquez Montalbán (Barcelona, 1939- Bangkok, 2003). Aquí Carvalho no es belluga entre un règim franquista en retirada i una democràcia incipient i molt limitada, aquí ja el tren de la modernitat va a tota màquina. A finals dels 70 la mort del dictador va donar pas a una democràcia i es considera que el triomf del PSOE a les eleccions de 1982 van posar fi a la transició, però la modernitat que havia de venir va arribar al seu punt culminant el 1992 amb diferents commemoracions, el Cinquè centenari del descobriment d’Amèrica, l‘Exposició Universal de Sevilla i sobretot els Jocs Olímpics d’Estiu de Barcelona.

Els Jocs Olímpics van ser molt més que quinze dies de competicions en totes les disciplines, van ser l’excusa per una de les transformacions més profundes que ha patit la ciutat. Per bé i per mal en la història de Barcelona hi ha un abans i un després dels Jocs Olímpics, el 92 ha esdevingut una frontera entre la vella Barcelona i la nova. Un esdeveniment d’aquesta magnitud havia de ser reflectit pel detectiu més barceloní de les nostres lletres. L’olimpisme, el disseny, Barcelona posa’t guapa, Pasqual Maragall, el barri xino que es tornava a anomenar Raval, la Vila Olímpica a les antigues barraques del Somorrostro

Julio de 1993. Hace un año todo estaba dispuesto para el inicio de los Juegos Olímpicos de Barcelona, el mayor espectáculo del mundo y las vivencias han sido engullidas por el sumidero de la crisis de casi todo y casi todos. Los dioses se han marchado al olimpo verdadero, pero ni siquiera, de creer a las autoridades económicas, han tenido la gentileza de dejarnos el pan y el vino. Y cuando recuerda las ensoñaciones de los días de los Juegos Olímpicos siente la necesidad de reforzar sus vínculos naturalistas con lo concreto.

MVM

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.