Inici » Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… Arguments contra el feixisme

16 març 2019 Sense Comentaris

Enfilats ja en el primer quart del segle XXI, aparentment lluny de les sublevacions militars i dels camps d’extermini, quan el progrés social i les llibertats individuals i col·lectives semblaven com a mínim garantides en el primer món, la sagnant actualitat a l’Europa d’avui dels EUA de Trump ens alerta de la necessitat de la lluita antifeixista. Entre moltes publicacions sobre el tema voldríem destacar dues, de recent edició, d’autors i estils ben diferents però complementàries i aclaridores.

 9788494871078Antifa de Mark Bray, és l’obra d’un expert en moviments socials actuals i també en la història de la malmesa esquerra d’Europa i EUA, afegint, a la seva obra, un enfocament de gènere, amb la fins, fa poc, masclista construcció del “guerrer antifeixista”. Podríem definir-ho com un manual d’història i de combat (dotat d’un il·lustratiu apèndix) que recorre les més diverses geografies i mobilitzacions contra el fantasma del feixisme que va des de la por a les diferents formes violència, real o simbòlica.
«És un toc d’alerta, que intenta dotar a una nova generació d’antifeixistes del bagatge històric i teòric necessari per derrotar la nova extrema dreta que ressorgeix» ( M. Bray)
9788426405685Contra el fascismo recull una conferencia d’Umberto Eco en una universitat e EEUU l’any 1995, i estava dirigida principalment a un public jove. Eco alertava de l’ombra allargada d’un fenomen que no es restringeix a l’àmbit polític ni té data de caducitat, perquè darrera d’un règim i una ideologia hi ha sempre una certa manera de pensar i de sentir, un substrat cultural que pot ser el germen d’una nova onada feixista. En la primera part de la conferencia Eco relata en primera persona com va viure, durant la seva infantesa, el naixement del feixisme a  Itàlia i altres moviments totalitaris a Europa que la van portar a la Segona Guerra Mundial. En una segona part planteja les 14 característiques per reconèixer el que ell va anomenar “Ur-feixisme” o “feixisme etern” i ens brinda instruments perquè el present i el futur no s’assemblin al nostre pitjor passat.
«El feixisme etern encara ens envolta, encara que porti vestit de paisà. Pot tornar en qualsevol moment, encara que es disfressi de les formes més innòcues. El nostre deure és detectar-lo, treure-li la màscara i denunciar en veu alta cadascuna de les seves gestes» (U.Eco)
 Dos llibres rabiosament actuals i necessaris per rebatre amb la força de la raó, la raó de la força.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.