Inici » General

La poeta argentina María Negroni , a Barcelona

31 gener 2019 Sense Comentaris

Dimecres de la setmana vinent, 6 de febrer, ens visitarà la poeta, assagista i traductora argentina María Negroni (Rosario, 1951), sens dubte una de les veus més rellevants de la poesia en llengua castellana. Ho farà acompanyada del també poeta i crític literari Edgardo Dobry,  i ens oferirà un recital –“La possessió de l’orfandat”– a partir de textos dels seus darrers llibres i també d’inèdits.

Autora de poemaris, reculls i assajos literaris, l’obra de Maria Negroni es resisteix a ser  acomodada en les fronteres tradicionals dels gèneres: “sé que me salen unos libros raros que no se sabe si son poesía, ensayos, narraciones. Son libros difíciles de ubicar, pero ése no es un problema para los escritores, en todo caso es un problema para el mercado”, afirma en una entrevista.

A tall de mostra, el 2018 va publicar dos llibres capaços de complicar la vida al mercat… i als bibliotecaris. A Objeto Satie (Caja Negra, 2018), l’autora assumeix la veu del pianista i compositor francès, i hi empra imatges, text, poemes visuals, partitures… El resultat té elements d’assaig, biografia i poemari. Pel que fa a Archivo Dickinson (Vaso Roto, 2018), es tracta d’un homenatge poètic a la poeta nord-americana, bastit a partir de les ressonàncies en l’autora del seu lèxic recurrent. Aquí en teniu una mostra:

 

PESADUMBRE

Esta noche que no acaba de llegar, que viene con labios

enfermos, por calles privadas, trayendo casi espectros, sin

recatos, sin ratos altos, abriéndose de cierto a lo peor, insiste

en afirmar que nada terminado tiene fin.

 

Si voleu conèixer-la més a fons, us proposem algunes entrevistes:

GIGENA, Daniel. “Maria Negroni:  La literatura busca mejorar la calidad de las preguntas”, La Nación, 27 de noviembre de 2016.

ROMERO, Ivana. “María Negroni: Una puede mirar algunas cuestiones sólo retrospectivamente”, Eterna cadencia, 29 de junio de 2018.

 

 

MARÍA NEGRONI: “LA POSSESSIÓ DE L’ORFANDAT”

Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda. Sala d’actes

Dimecres 6 DE FEBRER, 19H

Aquest acte forma part del cicle Entre Versos a Horta-Guinardó, i ha estat organitzat en col·laboració amb Casa Amèrica Catalunya.

 

A la Xarxa de Biblioteques Municipals trobareu les obres següents:

 

Andanza. Madrid: Pre-Textos, 2009

Archivo Dickinson. Madrid: Vaso Roto, 2018.

Interludio en Berlín. Madrid: Pre-textos, 2014

La jaula bajo el trapo. Madrid: La Palma, 2014

 

I també:

 

El arte del error. Madrid: Vaso Roto, 2016.

Arte y fuga. Madrid: Pre-Textos, 2004

Cartas extraordinarias. Buenos Aires: Alfaguara, 2013.

Objeto Satie. Buenos Aires:  Caja Negra, 2018

 

Negroni, María (ed.)

La pasión del exilio: diez poetas norteamericanas del siglo XX. Buenos Aires: Bajo la Luna, 2007

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.