Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, Itineraris literaris, Lectors, Novetat

El lector opina. Dones de Barcelona

4 maig 2020 Sense Comentaris

9788472460928Dones de Barcelona. Històries i llegendes barcelonines des del segle IV fins a XIX / Elisenda Albertí

Barcelona : Albertí Editors, 2012

Per a qui subscriu aquest comentari aquest llibre ha estat una agradable sorpresa, no esperava que en el poc espai que l’autora dedica a cadascuna de les dones que acull aquest llibre s’hi pugui concentrar un niu d’informació que s’esdevé força útil per poder copsar aquestes breus sinopsis biogràfiques.

L’estructura del llibre no es per capítols, sinó per itineraris, ja que les protagonistes són les dones però també la ciutat que les acull. Aquests itineraris i els carrers i places que s’hi apleguen són:

  • Itinerari 1 – Santa Anna / Catedral / Boqueria
  • Itinerari 2 – Llibreteria / Reina Elionor / Vidre
  • Itinerari 3 –  Carme / Padró / Cendra
  • Itinerari 4 – Peu de la Creu / Ramalleres

Com podem comprovar tots aquests indrets són intramuralles i cadascun dels itineraris van documentats amb un plànol de la ruta per tal que el lector o lectora la pugui resseguir.

Llibre breu però ambiciós, l’autora ja ens avisa que se’ns mostren dones reals i dones fruit de l’imaginari popular; històries particulars i històries col·lectives, així com oficis femenins que aleshores eren imprescindibles (cf. les dides). També ens mostra dones que assumiren responsabilitats, ja fos per viduïtat o per heretat que, socialment, eren destinades els barons; dones que varen destacar per la seva intel·ligència i dones que ho van fer per conductes irregulars. El ventall de dones consignades és de força abast ja que l’autora no exclou cap tipus de dona que hagi tingut nomenada a la ciutat de Barcelona.

Però Elisenda Albertí no solament ens presenta el perfil d’aquestes dones sinó que alhora també les contextualitza i tenim el costumari i retrat social que envoltaven a les seves protagonistes  així com fragments d’història de la ciutat. I això, sens dubte, cal atribuir-ho a l’habilitat narrativa de l’autora, Elisenda Albertí, la qual ens fa assaborir uns tastets femenins que ens inviten a saber-ne més.

Sílvia Fortuny

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.