Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia, Poeta del mes

Antònia Vicens, poeta destacada al Versòdrom

4 desembre 2018 Sense Comentaris

El passat mes d’octubrantonia_vicens1e de 2018, la narradora i poeta mallorquina Antònia Vicens i Picornell (Santanyí, 1941), va ser guardonada amb un important reconeixement, el Premio Nacional de Poesía que concedeix el Ministerio de Educación y Cultura pel seu llibre de poesia Tots els cavalls. El jurat va destacar “su vocación poética que contempla toda una vida a través del tamiz de una expresión seca, dura, inquieta y fulgurante”.

L’autora compta amb una llarga trajectòria literària, publicant tant novel·la com poesia. De ben petita li agrada sentir la llengua que parlen al seu poble i escoltar la gent gran, i és a partir d’aquestes experiències que neixen els primers relats. El 1965 rep el primer reconeixement per la seva obra, en guanyar el concurs literari de Cantonigrós amb un recull de tres contes. Però l’autèntica prova de foc de la seva literatura és el Premi Sant Jordi 1967 que obté amb la novel·la 39º a l’ombra, obra que rep comentaris ben entusiastes dels crítics de l’època. Aquest premi impulsa la seva literatura i, des d’aleshores, ha publicat nombroses novel·les, mentre la crítica i el lector hi continuen veient una escriptora tenaç i intel·ligent, preocupada per temes com la condició de la dona, la soledat i la terra pròpia, és a dir, els canvis que ha patit l’illa de Mallorca durant els últims 30 anys i com ha influït aquest fet en les últimes generacions.

A més d’altres obres, com La Santa, Terra seca, Febre alta, Lluny del tren, Ungles perfectes o Ànima de gos, ha publicat llibres de contes, recollits al  volum Tots els contes, de narrativa juvenil

El 2009 va fer la seva primera incursió en el món de la poesia amb la publicació de Lovely (Moll, 2009), el seu primer llibre de poemes. A aquest primer poemari l’han seguit Sota el paraigua el crit (Lleonard Muntaner, 2013),  Fred als ulls (Cafè Central i Eumo 2015), i Tots els cavalls.

El 2016, l’any en què Antònia Vicens compleix setanta-cinc anys, es publica el llibre-entrevista sobre les seva vida i obra, Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors, de Sebastià Portell, amb motiu del qual el món cultural mallorquí s’aplega per retre homenatge a l’autora. Aquest mateix any és nomenada sòcia d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, i la seva trajectòria és reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2016), la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Palma (2016), la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Santanyí (2016) i el Premi Cavall Verd Josep M. Llompart de poesia (2018) per Tots els cavalls.

El 2017 rep l’encàrrec d’escriure el poema oficial per al Dia Mundial de la Poesia de la Institució de les Lletres Catalanes, que es tradueix a vint llengües.

Aquí us presemtem un poema de Tots els cavalls

Totes les cosTotsElsCavallsMitjanaes que estimes  de sobte
se’n van  si bé al cap d’un temps
tornen diu l’amiga  per exemple la sabata
que vaig perdre  en qualsevol moment
apareixerà  ja no em queda cap
altra passió  a la muntanya on
debades enllaç corrioles  lluernes
els ocells no hi arriben.
 

 

massa deute amb les flors[…] El cas és que Antònia Vicens ha estat una autèntica outsider en aquests i tants altres aspectes, i, en el que podríem considerar l’etapa de plena maduresa de la seva carrera novel·lística, es va sentir cridada, literalment envaïda, per la poesia: “la vida em començava a caure a trossos i els versos eren el recipient més adequat i flexible per agafar-los”, afirma en una de les entrevistes que hem tengut el plaer de fer-li durant aquest estiu passat, i que apareixerà l’any que ve en el volum Antònia Vicens: massa deutes amb les flors (Lleonard Muntaner Ed.).   

Sebastià Portell. “Massa deutes amb les flors: llegir Antònia Vicens avui”, Núvol. El digital de cultura, 16 d’octubre de 2015

Recuperem dues entrevistes televisives a l’autora.

 

 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tria33/entrevista-a-antonia-vicens-premi-nacional-de-cultura/video/5603949/

 

 

Obres de l’autora a les Biblioteques de Barcelona

Poesia:

Fred als ulls. Barcelona: Cafè Central , 2015

Sota el paraigua el crit. Palma: Muntaner, 2013

Tots els cavalls. Barcelona: LaBreu, 2017

Narrativa:

39° a l’ombra. Barcelona: Edicions 62, 2002

Lluny del tren. Barcelona : Destino, 2002

Tots els contes. Port de Pollença: Edicions del Salobre, 2005

Ungles perfectes. Barcelona: Proa, 2007

Vocabulari privat. Calonge (Mallorca): AdiA, 2018

I també:

Portell i Clar, Sebastià. Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors. Palma: Muntaner, 2016

Sebastià Perelló; Sebastià Portell (ed). Davant el fulgor: Per a llegir l’obra d’Antònia Vicens.  Palma: Lleonard Muntaner, 2018

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.