Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… Enxarxats

9 novembre 2018 Sense Comentaris

enxarxats-recomanat-192x300Carme Torras nascuda a Barcelona és llicenciada en matemàtiques doctora en Informàtica, professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i escriptora: ha publicat llibres i articles sobre models neuronals, visió per computador, intel·ligència artificial i robòtica i també ha publicat narrativa: Pedres de toc (Columna, 2003), Mutació sentimental (Pagés, 2008), Miracles perversos (Pagés,2011),
Enxarxats és una novel·la de ciència ficció en que considera l’efecte o les repercussions dels avenços tecnològics i informàtics sobre la societat. Ens ho explica a través de les d’aventures i de situacions sorprenents que es trobarà la Júlia. La història especula amb elements del món actual, software, les xarxes socials i dades al núvol, projectant-los en un futur més o menys proper com podria ser en un projecte docent de Robots a L’aula i fa una reflexió sobre l’evolució possible de les coses.
La Júlia es trasllada de Providence a Barcelona ja que li ofereixen una plaça de professora titular a l’Escola d’Enginyeria. Hereda el despatx i l’ordinador de la professora Ariadna Mestres prejubilada i desapareguda del món acadèmic. A l’escriptori de l’ordinador hi ha una icona en forma d’aranya i no es pot estar de clicar-la i llavors apareixen uns enigmàtics textos que no sap si van dirigits a la professora Ariadna Mestre o a ella. També remenat l’ordinador descobreix ocults entre els fitxers del sistema la correspondència i les contrasenyes de la seva antecessora als portals webs, projecte i paquets informàtics en què treballava. No podria imaginar-se les dimensions que prendrà deixar-se portar per la curiositat.
La Júlia anirà coneixent a la Ariadna Mestres a través d’unes recreacions hologràfiques dels fets significatius de la seva vida. A mida que avança la narració anem sabent la vida de les dues protagonistes de la novel·la la Júlia i l’Ariadna.

Un tast:

-De moment els grans beneficiaris han estat les empreses d’internet, que poden oferir aplicacions cada vegada més potents i, en comptes de pagar sous com feien abans amb iniciatives com Mechanical Turk, ara obtenen mà d’obra gratuïta com un subproducte del joc. Aquesta no era la intenció de SPiDeR que pretenia que se’n beneficiés la comunitat internauta i de retruc la societat. Fa cosa d’un any es va decidir que, una vegada s’havia aconseguit convertir en productiu el temps d’oci, calia fer un pas més i dotar-lo de valors. Llavors va quedar clar que necessitavem algú amb el teu perfil per cobrir la nova orientació de la pota P, i se’t va demanar quer t’incorosessis.
Em limito a assentir i ell continua.
-Durant aquest any hem acabat de desenvolupar i posar a punt el programari de predicció biogràfica i social, ja ho has vist. Donem per bo el primer prototip i ara entrarem a la fase de proves. Primer passarem un test alfa restringit a la Glob i, si funciona com esperem, després n’ instal·larem versions beta en universitats escollides d’arreu del món. Havia pensat que una podria ser la TUC. Què et sembla?
-Utilitzar la nostra universitat com a conillet d’Índies?

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.