Inici » Activitats, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

Aquest mes llegim a…. Olga Merino

12 novembre 2018 Sense Comentaris

El dimarts 13 de novembre de 2018 tindra lloc a les 19 hores la segona sessió del Club de Lectura de Novel·la Barcelonina a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé. El llibre que comentarem és Espuelas de papel de Olga Merino.

Olga Merino va nèixer a Barcelona l’any 1965. Va cursar estudis d’especialització en Història i Literatura Llatinoamericanes al Regne Unit. Ha publicat dues novel·les: Cenizas rojas (1999) i Espuelas de papel (2004) i l’any 2006 va guanyar el premi Vargas Llosa NH amb el relat Las normas son las normas. És col·laboradora habitual d’ El Periódico de Catalunya.

Espuelas de Papel és el relat de les persones desplaçades per la inclemència de la història. La quasi nena Juana Merchán arriba a la Barcelona d’inicis de la dècada dels 50, acompanyada per una de les seves set germanes i el seu pare. Ho fan fugint de la misèria de la seva terra andalusa, i amb l’esperança de trobar unes possibilitats materials que facin més transitable el seu futur. Alhora que se’ns expliquen les peripècies de la nouvinguda Juana a l’espai immens i desconegut de la Barcelona de la Postguerra, l’autora ens situa, a través d’un seguit de flash-backs en el tarannà de l’Andalusia destrossada per la guerra i en la repressió de l’exèrcit nacional sobre la població civil, tot just iniciada, durant les primeres setmanes de lluita.
Els personatges que envolten a Juana agafaran volada a mesura que avança el relat i entre tots destaca especialment el paper que l’autora reserva a l’àvia Chachachica i al vell perdedor cenetista Liberto. Tots dos personatges completen amb les seves sentències i la seva experiència el cercle vital de la protagonista.

Les dues línies narratives que es distingeixen amb claredat a la novel·la, responent a tractaments i propòsits ben diferents: si a la part situada a la Barcelona dels cinquanta trobem les petjades de Candel, Laforet o l’ombra de Marsé, quan l’acció s’ubica a l’Andalusia emmetzinada per la guerra, el to narratiu remet sens dubte a la novel·la hispanoamericana de dictadors luxuriosos, bojos pel poder i la sang.

Com sempre, us dessitgem una feliç lectura!!!

ESPUELAS DE PAPEL D'OLGA MERINO

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.