Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia, Poeta del mes

Recomanem poesia: Chus Pato

6 setembre 2018 Sense Comentaris

Avui us recomanem una poeta que hem conegut gràcies a una editorial que no hauríeu de perdre de vista, Ultramarinos, que té al darrere el també poeta Unai Velasco. L’autora que us recomanem, Chus Pato (Ourense, 1955), és certament una de les veus més representatives de la poesia gallega actual, però, tot i haver publicat deu poemaris entre 1991 i el 2013, és ara que Ultramarinos ha publicat el primer volum de la seva Poesía reunida, corresponent al període 1991-1995, que se’n parla més i que podeu trobar el llibre exposat de manera destacada en algunes llibreries barcelonines. La traducció al castellà és mèrit d’Ana Gorría.

Aquí teniu Chus Pato recitant al Poetry International Festival, Rotterdam, el juny del 2012:

De la seva poesia podríem dir-ne que no és, precisament, una poesia convencional. No respon a coordenades generacionals ni té vincles compartits amb altres escriptors gallecs. La seva obra s’ha anat consolidant, des  dels anys vuitanta, amb un llenguatge propi i amb referències temàtiques i estilístiques inconfusibles. La seva poesia és complexa, rica en imatges i escenaris, i implicada en la recerca constant de nous camins d’expressió artística.

La seva poètica està marcada per un posicionament crític al seu temps. El seu discurs s’articula en una multiplicitat de veus i formes, superant el concepte tradicional de poesia, que acull no només els diferents tipus textuals, des de l’assaig biogràfic fins al filosòfic, sinó una polifonia de veus que van des de la veu de la pròpia autora, fins a la de personatges imaginaris i reals que es manifesten en múltiples subgèneres: fragments teatrals, entrevistes, programes de ràdio, etc. Considerada una de les veus més modernes i personals de la literatura gallega, Pato ha col·locat la seva poesia a l’avantguarda del pensament contemporani.

A més del primer volum de la Poesía reunida (Ultramarinos, 2017), a la Xarxa de Biblioteques Municipals també podeu trobar Un Ganges de palabras (Diputación Provincial de Málaga, 2003).

Per saber-ne més:

Entrevista de Daniel Salgado publicada a El País (ed. gallega) el 30 de març de 2007.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.