Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana Permagel, d’Eva Baltasar

20 juliol 2018 Sense Comentaris

permagelPermagel / Eva Baltasar.- Barcelona: Club Editor, 2018.

Ja fa uns mesos que aquest llibre es confirma com tota una sorpresa i un merescut èxit de vendes. No és pas la primera obra publicada d’Eva Baltasar però sí és de llarg la que està tenint més repercussió. Una història crua, directa, que combina amb mestria el no tenir miraments amb una cura per llenguatge que evidencia la vena poètica de l’autora. No és un llibre fàcil, i la sorpresa pel seu èxit ve perquè no és un llibre agradable, o amb una protagonista amb qui sigui fàcil empatitzar. El llibre comença amb la protagonista pensant en saltar des d’un terrat per suicidar-se, només cal triar un lloc suficientment alt i aleshores saltar…

La seguirem en la seva decisió de no saltar, recordant el seu passat, les seves amants i les relacions amb la resta de la seva família, unes relacions encara ara relativament disfuncionals, almenys per a ella. I no podrem deixar de llegir, aquesta és la màgia de la novel·la, que ens agafa pel coll i ens arrossega per on vol, la novel·la no té miraments amb els personatges i tampoc amb els lectors, esteu avisats.

La meva vida és un accident predicable, violador. No defineix la meva existència ontològicament sinó que l’ocupa com patrulles, s’hi fa forta i m’absolutitza. Autojustificada, em destrueix. Penso molt en el sexe, però també penso en alçades, en vies de tren, en Gillettes, navalles suïsses i ganivets de cuina, en barbitúrics, en piscines i en banyeres, en àcids, psicòpates, atracadors, banderes i semàfors vermells. Penso en autopistes, en direccions contràries, ponts elevats, testos que cauen, gossos rabiosos, serpents de cascavell. Penso molt en atacs terroristes, en errors mèdics, en xeringues plenes d’oxigen, esllavissades imprevistes, allaus provocades, avencs i pous amagats. Penso en ous caducats, en excés d’alcohol, en trampes de cérvol, rates nocturnes, graons esmussats, mines antigues, veïns tarats, bales perdudes, radiografies de crani, rampes a mar oberta, taurons despistats.

eva

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.