Inici » Aniversaris, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Efemèrides, General, Poesia

Ventura Ametller quan fa 10 anys de la seva mort

19 juliol 2018 Sense Comentaris

Aquest 18 juliol fa 10 anys de la mort del polifacètic Ventura Ametller.

Va néixer a Pals el 1933, tot i que passà gran part de la seva vida a Mataró. Va ser un home inquiet que va conrear l’art de les lletres en moltes de les seves vessants: la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la. Professionalment va dedicar-se a l’ofici de veterinari.

Va ser un bon amic de Josep Pla que el convertí en protagonista d’alguna de les seves proses. També va conèixer Salvador Espriu que va ser qui va suggerir-li que tindria més èxit literari si en comptes d’usar el seu nom, Bonaventura Clavaguera Clavaguera, usava el pseudònim Ventura Ametller.

Ametller va ser un autor molt prolífic i va deixar sense publicar la major part de la seva obra. En vida va publicar l’assaig Teoria general de l’universalisme (1979); els poemaris El primer quadern del Bel Dezir (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent i Paradigmes esotèrics (1991); i la novel·la Summa kaòtica, la seva obra més emblemàtica. L’any 2016, Joan Carles González Pujalte i Marta Puigventós Pons van publicar el recull de poemes Antologia d’emergència, després d’haver-se submergit en la immensitat d’obra encara inèdita d’Ametller.

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.