Inici » General

Recordem Maria-Mercè Marçal

21 juny 2018 Sense Comentaris

El proper 5 de juliol es compliran vint anys de la mort d’aquesta poeta, editora i activista “tres voltes rebel”, com afirmava ella mateixa a “Divisa”, probablement el seu poema més conegut i citat. Han passat vint anys, i malauradament molts de vosaltres segurament compartiu algun, potser tots, dels motius que empenyien Maria-Mercè Marçal a rebel·lar-se.  Però, més enllà de la dimensió política de la seva figura, el que és indubtablement vigent és la seva obra, una de les més singulars i destacades de la literatura catalana.

Aquest trist aniversari ens dona l’excusa per animar-vos a descobrir-la, o rellegir-la. A més dels seus poemes, els darrers anys s’han publicat alguns llibres que ajuden a conèixer-la més a fons. Tot i seguit us en presentem una tria, i us convidem a demanar-los a la vostra biblioteca.

 

CLIMENT, Laia
Maria-Mercè Marçal: veus entre onades
València: Tres i Quatre, 2013

Laia Climent va reunir aquí entrevistes que va fer a l’entorn de Maria-Mercè Marçal mentre documentava la seva tesi doctoral.

Hi trobareu, entre altres,  testimonis de Ramon Balasch, Xavier Bru de Sala, Miquel de Palol, Maria Conca o Cinta Massip.

CONTIJOCH, Josefa 
La passió segons Maria-Mercè Marçal. Dietari d’una amistat
Mallorca: Lleonard Muntaner, 2016

La poeta Josefa Contijoch recull en aquest llibre-homenatge les anotacions del dietari que va portar durant els darrers mesos de vida de la seva amiga.

JULIÀ, Lluïsa 
Maria-Mercè Marçal: una vida
Barcelona: Galàxia Gutenberg: Ajuntament de Barcelona, 2017

Aquesta va ser la primera biografia de Maria-Mercè Marçal, i segurament serà una de les obres de referència ineludibles per qui vulgui acostar-se no només a la seva obra poètica, sinó també a la seva tasca com a editora i traductora.

LLORCA ANTOLÍN, Fina
En nom de la mare: Maria-Mercè Marçal reescriu la passió
Barcelona: Abadia de Montserrat, 2013

Aquest llibre estudi com els poemes de Maria-Mercè Marçal es relacionen amb la Passió de Crist, tot capgirant la tradició cristiana. Alguns d’aquests poemes van ser escrits quan la malaltia ja s’havia manifestat, i van ser publicats de manera pòstuma a Raó del cos.

MARÇAL, Maria-Mercè
El senyal de la pèrdua: escrits inèdits dels últims anys
Barcelona: Empúries, 2014

Els escrits inèdits que recull aquest volum pertanyen al dietari de Maria-Mercè Marçal, i cartes i postals adreçades a Jean-Paul Goujon.

El llibre també inclou una entrrevista apareguda el febrer de 1997 a la revista Illacrua.

RIBA, Caterina
Maria-Mercè Marçal: l’escriptura permeable
Vic: Eumo, 2014

Caterina Riba, autora també Cos endins: maternitat, desig i malaltia en l’obra de Maria-Mercè Marçal, estudia la reflexió de Marçal entorn de la tradició literària i de la teoria feminista. Analitza la reformulació dels proprotips femenins, la figura del pare, i el diàleg de la poesia marçaliana amb l’obra d’escriptores com Emily Dickinson o Sylvia Plath.

Tot seguit us facilitem l’enllaç al catàleg d’algunes de les obres de Maria-Mercè Marçal disponibles a Biblioteques de Barcelona:

 

POEMARIS

ANTOLOGIES

RECULLS

OBRA EN PROSA  

 OBRES PER A INFANTS 

POESIA MUSICADA

I també:

Fundació Maria-Mercè Marçal

http://fmmm.cat/

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.