Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Mor Màrius Sampere

29 maig 2018 Sense Comentaris

El passat dia 26 ens va deixar el poeta Màrius Sampere. Nascut a Barcelona (al Guinardó) el 2018, Sempere hauria complert noranta anys al desembre. No us entretindrem amb més dades biogràfiques. Preferim proposar-vos camins diferents de conèixer la seva obra, o de tornar-hi.

DÉMENS

Démens és, si no anem errats, el darrer llibre de poesia publicat per Màrius Sampere. El va editar LaBreu l’any passat. Vïctor Obiols s’hi referia així (Ara llegim, 1 de juliol de 2017):

“Ja des de la primera estrofa de Dèmens, Màrius Sampere (Barcelona, 1928) ens inicia en el seu univers pitagòric (“arreu és el punt isolat / i la seva rodona”), que és el nostre, que és el de tots.

Cal tenir el poder de la vidència poètica per expressar-ho amb aquesta precisió i bellesa, i cal haver assumit amb coratge absolut i inconscient saviesa l’experiència de l’escriptura com a mètode (camí) de coneixement per cisellar el llenguatge que va esdevenint-se com una creació miraculosa. En tot el procés que dona com a resultat aquest esclat no sabria dir quina munió de forces sumades hi intervenen (voluntat, providència, talent, màgia, destí, caràcter?). Totes elles, i més. Sampere sembla parlar al dictat d’una força superior, i a mesura que ha anat fent camí, ha anat afinant més l’oïda, agusant la ploma, i transportant al paper, com un torsimany druídic, tot allò que, nítidament, la Veu li transmet amb aplom i etèria gràcia.” […]

[Llegir més]

L’ESCALA DE CARGOL

L’escala de cargol és un llibre singular. Tots ho són, si voleu. Aquest ho és especialment perquè reuneix poemes, prosa i biografia, en un intent -a proposta de Jaume P. Sayrach- de fer més explícits i comprensibles els poemes de Sampere.

El resultat és un llibre molt personal, fruit de les seves reflexions i amarat de records i poesia. El va publicar Viena edicions el 1984.

[Aneu al catàleg]

“SAMPERE EL POETA”, de Vicenç Llorca

Vicenç Llorca, a més de poeta i gran coneixedor de la poesia de Màrius Sampere, és també el seu amic. El 27 de maig, a El Punt Avui, Llorca va publicar aquesta semblança del poeta, personal, continguda, essencial. Comença així:

“Visito Màrius Sampere a l’hospital. Soc conscient que, potser, serà la darrera vegada que ens veurem, el darrer record d’en Màrius. Quan em veu, somriu i ens agafem les mans. Em mira amb aquells ulls blaus, intensos. No hi ha recança ni por. Em sorprèn l’alegria de la seva mirada i una frase irònica: ‘Això que em passa, Vicenç, és només una estrofa’.” […]

[Llegir més]

SAMPERE AL PROGRAMA (S)AVIS

Josep Puigbó va entrevistar Màrius Sampere al programa (S)avis, de TV3. Es va emetre l’octubre de 2015, i la cadena pública va tenir l’encert de tornar-lo a emetre amb motiu de la mort del poeta. Si us el va perdre, teniu l’oportunitat de veure´l al servei TV3 a la carta:

 

A continuació us oferim un llistat dels poemaris de Màrius Sampere disponibles a Biblioteques de Barcelona. Cliqueu al damunt per saber a quines biblioteques els podeu trobar:

 

 

I també:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.