Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Espai Barcelona, General, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana…. Vides apuntalades. 25 anys d’ aluminosi al Turó de la Peira

28 maig 2018 Sense Comentaris

Vides apuntalades.25 anys d’aluminosi al Turó de la Peira/Laura de Andrés-.Barcelona: UOC,2015

 

Laura de Andrés és una periodista i sindicalista nascuda a Barcelona l’any 1978. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació i al gabinet de comunicació del sindicat UGT de Catalunya. Ha escrit els llibres: El preu de la fam. L’estraperlo a la Catalunya de postguerra (2010), Barraques. La lluita dels invisibles (2011) i Vides apuntalades. 25 anys d’ aluminosi al Turó de la Peira (2015), que és el llibre que us recomanem avui.

L’11 de novembre de 1990 no va ser un dia qualsevol al barri del Turó de la Peira, ja que al número 33 del carrer Cadí hi ha haver l’enfonsament d’un edifici, que va causar la mort d’una persona i ferides en altres dues. L’autora analitza les causes que van portar a aquest sinistre al llibre. Als anys 50 hi havia una gran necessitat d’habitatge perquè va emigrar molta gent d’altres localitats d’Espanya. Aprofitant aquesta situació el constructor Román Sanahuja Bosch va pressionar les autoritats per construir en zona verda. A continuació va fer servir ciment aluminós en la construcció dels habitatges, ja que era un material que es solidificava abans, però per contra havia estat prohibit a altres països pels problemes que donava.

L’autora també dona una petita referència de la vida de Juan José Molina, que va emigrar de Múrcia a Barcelona. Primer va viure al barri de barraques de la Perona i després va llogar un pis al Turó de la Peira i finalment va exercir com a advocat dels veïns durant el judici per l’esfondrament.

Altre punt que deixa clar l’autora és la deixadesa de les administracions tant a l’hora d’inspeccionar l’estat dels pisos, com quan va haver d’afrontar la situació.

Tot i ser un llibre que es centra en l’esfondrament del Turó de la Peira, l’autora també informa que no va ser un cas aïllat i que arreu de Catalunya va haver-hi casos semblants.

Vides apuntalades

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.