Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca el Carmel-Juan Marsé recomana… El setge de Barcelona de Voltaire

25 maig 2018 Sense Comentaris

voltaireEl setge de Barcelona / Voltaire
Voltaire filòsof i escriptor compromès amb el seu temps (París 1694-1778) va ser un defensor del progrés i la tolerància va lluitar contra el fanatisme religiós i la infàmia.
També va ser crític amb el regent de França ja que Voltaire defensava una monarquia moderada, liberal i il·lustrada pels filòsofs.
Molts del seus llibres van ser censurats i perseguits inclús François Marie Arouet, verdader nom de Voltaire, va ser empresonat i es va exiliar per fugir de les persecucions que va patir.
Va conrear tots els gèneres literaris és l’únic escriptor que omple un volum sencer del Catàleg general de la Biblioteca Nacional de París.
D’entre les seves obres destacar: Cartes filosòfiques, Contes filosòfics, El ingenuo y otros cuentos, Micromegas, Sarcasmos y agudezas, Càndid o l’optimisme.

El setge de Barcelona, publicat el 1775 és un conte filosòfic ambientat en la Guerra de Successió de Catalunya (1702-1714) exactament quan les tropes austriacistes pretenen apoderar-se el 1704 de Barcelona. També podíem dir que és una novel·la històrica, Voltaire també va ser historiador.
El Jenni, el jove protagonista participa com a voluntari en l’assalt de Montjuïc és ferit i empresonat a les masmorres de la Santa Inquisición, el seu pare per alliberar-lo de morir cremat a la foguera ve d’Anglaterra.
El jove, alliberat del Sant Ofici viatge de Barcelona a Amèrica del Nord per acabar a Anglaterra. Sempre seguit pel seu pare, el savi doctor anglicà Freind. Aquesta història serveix d’excusa per abordar el tema filosòfic del deisme.
El conte del Setge de Barcelona serveix a Voltaire per regalar-nos les converses del pare del Jenni, Doctor en teologia, membre del Parlament i de la Societat Real amb diferents personatges: un inquisidor, un batxiller de Salamanca i un ateu anglès i demostrar-nos que la raó triomfa sobre la superstició.

Un tast:
Jenni no tenia encara vint anys. Va voler absolutament servir com a voluntari en l’atac de Montjuïc, que vàrem guanyar, i en el qual va ser mort el príncep de Hesse. Ferit el nostre pobre Jenni va ser fet presoner i emportat a la ciutat. Vet aquí una relació molt fidel d’allò que li va ocórrer des de l’atac de Montjuïc fins a la presa de Barcelona. La relació es deu a una catalana una mica lliure i massa ingènua; aquesta mena d’escrits no afecten al cor del savi. La vaig agafar a casa seva, quan vaig entrar a Barcelona darrera Milord Peterborou. Vós la llegireu sense escàndol, com un retratat fidel dels costums del país.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.