Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Icaria, Icària, de Xavier Benguerel

18 maig 2018 Sense Comentaris

51593674Icaria, Icaria… = [Icària, Icària…] / Xavier Benguerel ; traducción de Francesc Llobet ; edición y prólogo de Joaquim Marco.- Barcelona: Edicions del Mall, 1986.

Un llibre cabdal per entendre la controvertida figura de Xavier Benguerel. Fou de tants autors catalans que veié la seva trajectòria truncada per la derrota republicana durant la guerra civil que l’obligà a emprendre el camí de l’exili. Va ser un dels escriptors que van fugir de Barcelona en el bibliobús que abastia de llibres el front, tant aquesta experiència com la posterior als camps de concentració francesos van ser recollides en un dels seus llibres més coneguts Els vençuts. Anys després, ja retornat de l’exili xilè va fundar amb Joan Sales l’editorial Club Editor, una iniciativa que va resultar cabdal per intentar millorar la situació de la literatura catalana dins dels estretíssims marges que la situació política podia tolerar.

Càlides bafarades de garrofa, l’aire les cova, t’amaren, com la viscosa humitat que endanya les parets, que corroeix ferros i fusta. Al fons del pati, seccionat pel tronc de la palmera, l’enorme mural violaci de les buguenvíl·lees, mare, com se’n diu d’aquesta flor morada?: emmarca els portals de les dues quadres de l’adoberia; ara mateix l’estentori renill d’un cavall i els cops secs d’una pota sobre les llambordes. Mare, els cavalls dormen drets? Sempre t’han agradat els cavalls, per resignats, per nobles. En canvi, i també des de sempre, la nit, més aviat t’inquieta; no poder-te apoderar de l’ombra com d’aigua blava del mar. Pegaves grapada a la foscor, l’estrenyies amb força: sí, alguna cosa, alguna cosa misteriosa, semblava que et palpités realment a l’enclòs de la mà; en penetrar dins la zona aclarida del pròxim fanal, l’obries molt a poc a poc, contenint l’alè: observaves ansiosament…

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.