Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Aloma, de Mercè Rodoreda

11 maig 2018 Sense Comentaris

9788429703085-es-300Aloma / Mercè Rodoreda.- Barcelona: Edicions 62, 2006.

Aloma / Mercè Rodoreda eBiblio

Aquesta novel·la va quedar eclipsada (com gran part de l’obra de Mercè Rodoreda) per La plaça del diamant, però tot i això és un llibre que es mereix no faltar entre les lectures de Mercè Rodoreda. L’Aloma és una noia jove, un pèl ingènua. La relació amb un home madur vingut d’Amèrica pot semblar el tema principal, però és el pas de la vida juvenil a la vida adulta d’Aloma, un pas de ratlla brutal, sense floritures ni poesia i condemnat al fracàs. Alhora que Aloma s’adona que no en treurà res i que només la fan servir (els homes fan servir les dones, és un altre dels temes de la novel·la) veurà de prop la mort del seu nebot, la devastació que causa la mort d’un nen petit.

Aquest llibre és una obra de joventut que va ser reescrit trenta anys després i en va quedar aquesta edició, polida per l’experiència d’una Rodoreda més madura però mantenint el to volgudament ingenu d’Aloma en una novel·la que comença dient: L’amor em fa fàstic!

I perquè Aloma es diu Aloma?

Es deia Aloma perquè un oncle de la seva mare ho havia volgut. Era un home estrany que tothom respectava i que havia envellit tot d’una, tancat a casa, amb una manta damunt dels genolls. Llegia Llull en havent sopat. Ben assegut a la seva butaca, mentre els seus amics, que l’anaven a veure dos vespres cada setmana, jugaven a escacs. Ell no jugava mai. Llegia:

Les condicions totes que Evast desitjava en sa muller, eren en Aloma, i aquells qui cercaven muller per a Evast segons sa voluntat, foren certificats de les bones costumes de Aloma.

En sortir de l’església, un cop la cerimònia acabada, va dir:

-He deixat que els padrins fessin el que volguessin i la criatura es diu Àngela, Rosa i Maria; jo sempre li diré Aloma. És un nom bonic i la primera cosa que una noia necessita és un nom bonic. Si em voleu fer content digueu-li aquest nom.

A la mare li va agradar i a l’hora del refresc va fer minvar la gatzara:

-No crideu tant, que Aloma dorm.

merce_rodoreda_mail_2

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.