Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Novetat, Poesia

Recordem César Vallejo

17 abril 2018 Sense Comentaris

Aquest abril fa 80 anys que César Vallejo moria a París malalt d’un rebrot de paludisme que va contraure quan era un nen.

Vallejo va néixer a Santiago de Chuco el 1892 i és considerat una de les grans figures de la poesia del segle XX, malgrat que només va escriure tres poemaris durant la seva vida. La seva obra s’emmarca entre el modernisme tardà i els nous moviments d’avantguarda d’inicis del segle XX. Tot i així, la seva literatura és originalíssima i molt personal.

D’origen mestís i provincià, Eduardo Galeano l’anomenarà “el poeta de los vencidos” i tota la seva vida va estar marcada per la pobresa, el mestissatge i la militància d’esquerra.

El seu primer poemari fou Los heraldos negros (1918) on hi trobem clares influències del modernisme, sobretot del seu admirat Rubén Darío.

La seva segona obra, Trilce (1922), la va escriure durant els tres mesos que restà reclòs a la presó de Trujillo acusat de robatori i de provocar un incendi durant unes revoltes. És un poemari avantguardista  que suposa un trencament definitiu amb el modernisme. A Trilce s’hi anticipen alguns elements que es desenvoluparan durant les avantguardes dels anys 1920 i 1930.

L’any 1923, Vallejo marxà a París, i ja mai més tornaria a Amèrica. A París va fundar la revista Favorables París Poema (1926) amb Juan Larrea. Només se’n van publicar dos números, i, a part d’articles literaris signats per ells dos,  incloïa poemes de Gerardo Diego, Tristan Tzara, Vicente Huidobro, Pablo Neruda, Juan Gris i Pierre Reverdy.

Morí a París el 1938. Tot i així, encara es van publicar pòstumament dos poemaris sota el títol comú Poemas humanos (1939), que incloïa Poemas en prosa i España, aparta de mí este cáliz. Amb aquests poemaris Vallejo s’allunyà de l’experimentació i es va acostar a la literatura social i revolucionària.

Us deixem amb un vídeo de l’actor Federico Luppi recitant “Los heraldos negros”.

A les biblioteques de Barcelona pots trobar:

Poesia:

Prosa:

Per saber-ne més:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.