Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses de Josep Pla

24 març 2018 Sense Comentaris

Quan creien que l’impressionant llegat literari de Josep Pla ja estava publicat en la seva totalitat, editorial Destino ens sorprèn amb aquest llibre pòstum.

portada_fer-se-totes-les-ilusions-possibles_josep-pla_201707121527Es tracta de material inèdit escrit entre les dècades dels 50 i 60. Notes disperses, apunts i reflexions -algunes autocensurades i altres censurades per les autoritats de l’època- aplegades fruit d’un lloable treball de recerca e interpretació per part del curador, Doctor en Filologia Catalana, Francesc Montero.

Amb la seva prosa característica, sincera i sense embuts, Pla critica obertament el franquisme i les misèries del règim i de la societat espanyola d’aquell temps. Desvetllant així molts dels dubtes sobre la seva catalanitat i el seu compromís amb la llengua i la cultura del seu país. També es despatxa a gust quan parla i reflexiona sobre la societat catalana, les seves dèries i pors més intrínseques i les seves conseqüències al llarg de la història.

Trobarem també paraules dures i tristes quan fa autocrítica sobre la seva obra i fins i tot vida íntima i personal, mostrant-se en molts cops escèptic, humil i proper. És, en un moment d’aquests, on surt la frase que dona títol al llibre:

 “L’ideal consisteix a fer-se totes les il·lusions possibles i no creure en cap”

Tot plegat podria semblar que aquestes notes són una revenja del Pla més malcarat i groller, tot al contrari. La seva prosa àgil ens regala moments divertits, irònics, altres molt íntims, tot plegat farcit d’anècdotes i noms d’amics, col·legues i personalitats.

Edició a cura de Francesc Montero. Amb tres cartes inèdites de Carles Sentís i Maurici Serrahima

Barcelona : Edicions Destino, 2017. ISBN 9788497102704. Demaneu la reserva d’aquest document

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.