Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Còmic, Espai Barcelona, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana el còmic: Lamia

16 març 2018 Sense Comentaris

lamiaPulido, Rayco
Lamia
Bilbao: Astiberri, 2016

Avui us proposem una novel·la gràfica de gènere negre i ambientada a la Barcelona dels anys quaranta. Un assassí crea el pànic a la Ciutat Comtal mentre Mauricio “Herr Doktor”, un detectiu amb poders hipnòtics busca resoldre el cas. La Laia simula un embaràs mentre busca desesperadament al seu marit desaparegut. La història ens descriu i s’emmarca en una ciutat i una societat sexista, cruenta, dura, immoral i depravada anant més enllà de les accions i raons de l’assassí. Una novel·la gràfica que es presenta en les seves pàgines interiors amb el títol de “Lamia, una farsa en dieciocho actos”, i que ens apropa a la mitologia grega. Làmia era un monstre femení que raptava nens per xuclar-los la sang. L’origen del seu mite es troba en una donzella anomenada Làmia -o també Síbaris-, filla de Belos -o bé Posidó- i de Líbia. Làmia es va unir amb Zeus, per la qual cosa va ser castigada per Hera, esposa de Zeus, fent que el seu fill morís. Aquesta, presa de la desesperació, es va amagar en una cova per ocultar la seva pena. I allà es va quedar fins que es va convertir en un monstre. Envejosa dels nens de les altres dones, els espiava per atacar-los i menjar-se’ls.
lamia_3Us recomanem un llibre cru en el qual la història es va desnuant fins a portar-nos a un final sorprenent, tancant el cercle de manera brillant i arrodonint una bona història. Gràficament el llibre està dibuixat en blanc i negre, sense color, ni matisos ni escala de grisos, amb uns dibuixos de traç mitjà. Dibuix pla i amb un grau de detall mitjà, contundent i personal i que combina perfectament amb la història que explica. Personalment un color extra en alguna de les escenes més descarnades hauria afegit dramatisme i potencia, a l’estil d’Altarriba/Keko a “Yo, asesino”, però això és una decisió artística i personal en la qual, l’autor, ha preferit una estètica més lineal, sense alteracions.
Sense cap dubte us proposem un còmic amb una bona història de la Barcelona negra i fosca, un bon format, ben dibuixat i narrat i ple d’identitat i descripció per part del dibuixant. L’editorial Astiberri, sense dubte, garanteix uns alts nivells de qualitat. Molt recomanable.

Lamia a Biblioteques de Barcelona
Club de lectura de còmic de la Biblioteca El Carmel
Còmic al catàleg de Biblioteques

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.