Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Espai Barcelona, Novel·la barcelonina, Novetat, Novetats bibliogràfiques

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… Novetats 2018 de temàtica barcelonina.

23 febrer 2018 Sense Comentaris

a5De les novetats de temàtica barcelonina del mes de gener i febrer de la Biblioteca El Carmel destacarem fonamentalment les matèries: social, artística, arquitectònica i gastronòmica. En aquesta reflexió destacarem alguns títols que ens han semblat atractius per la seva qualitat o originalitat.
En matèria social i històrica us recomanem el llibre Nazis a Barcelona: l’esplendor feixista de la postguerra (1939-1945). Recull, d’una manera impactant i abassegadora, aquesta presència dels amics alemanys i italians a les ciutats catalanes, fossin Barcelona, Terrassa, Sabadell o Tarragona. Desfilades, visites de delegacions de les joventuts feixistes i nazis, actes acadèmics a la Universitat de Barcelona, exposicions. Són el testimoni que l’Espanya franquista rebia amb els braços oberts aquests amics i aliats. En la mateixa línia argumental us proposem la novel·la de ficció Boira negra a Barcelona de Felip Solé. Els nazis estan instal·lats a Barcelona i altres llocs de Catalunya, han construït una infraestructura de poder policial i econòmic. Catalunya esdevé un lloc de refugi dels jueus i altres exiliats que fugen de l’horror. Un thriller coral que s’endinsa en la complicada vida dels refugiats i dels barcelonins que sobreviuen sota la crueltat feixista de Francisco Franco i dels vencedors de la Guerra Civil.
Teniu gana? Ricaa4rd Cortada al seu llibre Barcelona a peu de porc: un recorregut per les cases de menjars de la ciutat. És un llibre que neix de la dèria de l’autor, periodista especialitzat en gastronomia, d’entaular-se en llocs on es mengen plats deliciosos de la cuina casolana tradicional a preus populars. Aquí hi trobareu una cinquantena de capítols sobre adreces tradicionals, populars i econòmiques que tracten exquisidament la carn i el sofregit. Tanca el llibre un recull de receptes de cuina de fonda explicades pels mateixos cuiners de les cases de menjars. Descobriu les cases de menjars de Barcelona passejant a peu de porc!
Canviem de terç, Barcelona està feta d’un teixit social, urbà, arquitectònic i artístic especial. El conjunt de les seves singularitats en dibuixen, d’una banda, l’enorme atractiu que fa de la ciutat un referent mundial indiscutible, i de l’altra, la seva història popular més íntima; la seva pell i el seu cor. El llibre Barcelona espais singulars ens presenta una Barcelona no condicionada per una visió reduïda, que els mateixos barcelonins malauradament també estem incorporant, busca que el lector local descobreixi llocs, detalls i punts de vista desconeguts.

Per acabar us presentem dos llibrea1s de lectura indispensable. La reedició del clàssic Personatges Populars, Excèntrics I Curiosos De Barcelona, 1836-1939 de Ròmul Brotons i Segarra, escriptor, editor, dissenyador gràfic i il·lustrador que al seu llibre ens presenta una galeria de personatges formada per trenta-sis barcelonins i barcelonines, d’origen o adopció, que van assolir una gran notorietat entre els seus conciutadans. Veurem desfilar botiguers i artistes, estafadors i floristes, castanyeres i acròbates, camàlics i industrials, prestidigitadors i aeronautes, guillats i precursors genials, per anar avançant durant un segle al ritme de la ciutat. I així, entenent el tarannà de la ciutat agafem el Taxi de Carlos Zanón on en una “carrera” interminable ens movem per una Barcelona intensa, desolada, meravellosa i insuportable.

Si voleu consultar les guies de novetats de: GENER i FEBRER cliqueu l’enllaç.

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.