Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

Al margen: Etapa 0. Primera part

27 abril 2009 Sense Comentaris

Encetem nova obra al nostra Bloc. A partir d’avui i durant prop de mes i mig ens acompanyarà Al margen d’André Pieyre de Mandiargues.

L’escenari de Al margen no és un altre que el de la ciutat de Barcelona, poc després que se celebressin els 25 anys de Pau (1964). Un escenari aleshores pràcticament invisible: el Barri Xino, el territori de la prostitució, al capdavall de les Rambles. Vist per la burgesia catalana com un focus de vici i pobresa, un espai consagrat al mal, importat per la població ambulant que arribava pel port.

El protagonista, Sigismond, arriba a Barcelona per substituir Antonin Pons, representant d’aperitius i licors, que per malaltia no ha pogut fer el seu viatge habitual. La descoberta de la ciutat és possible perquè Sigismond decideix que la notícia que li arriba- la mort de la seva dona- no ha d’interferir en la seva decisió de conèixer la ciutat. Amb una carta mig llegida i mal llegida a la butxaca, s’endinsa en els diversos itineraris urbans durant tres dies i tres nits. Fuig conscientment d’una realitat fins el moment en què arriba a la conclusió d’enfrontar-s’hi. Finalment , quan decideix llegir la carta s’asabenta que la seva dona se suïcida perquè abans no ha pogut evitar que el seu fill s’ofegui. Prendrà consciència de la doble tragèdia i del seu destí portant-lo a cometre suïcidi.

Pieyre de Mandiargues , André Al margen; prólogo de Joan  de Sagarra ; traducción de Ricardo Cano Gaviria, Barcelona: Áltera 253 p.

Edició en castellà

Dimecres parlarem dels fets històrics que acompanyen aquest interessant llibre.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.