Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat, Poesia

Joan Maragall i l’Ametller

24 febrer 2018 Sense Comentaris

A quina època de l’any floreixen els ametllers? De quin color són les seves flors? Què vol dir “bandera blanca”? Què significa: t’he delit? S’han escrit coses molt maques a la nostra preuada literatura. Alguna tan humil i tan plena de bellesa com aquest poema que avui us presentem:

Imatge: Arxiu Joan Maragall (Biblioteca de Catalunya)

A mig aire de la serra

veig un ametller florit.

Déu te guard, bandera blanca,

dies ha que t’he delit!

Ets la pau que s’anuncia

entre el sol, núvols i vents…

No ets encara el millor temps

però en tens tota l’alegria

L’ametller, Joan Maragall

 

  • Tots els anys, per aquestes dates, es reuneix un nodrit nombre d’assistents per a retre homenatge al poeta, davant la seva tomba del Cementiri de Sant Gervasi de Barcelona. Una trobada sota l’auspici d’un ametller que es plantà l’any 1924, prop de les seves restes mortals, en record de la poesia.

Un bri d’esperança en ple hivern.

L’esperança del que segur vindrà per difícil que sembli.

Visquem la poesia posant música a la lletra. Recomanant la lectura on podeu trobar aquest sentit poema:

Poesia completa / Joan Maragall (Edicions 62, 2010). Disponible a les nostres biblioteques

La poesia de Joan Maragall assenyala l’inici de la modernitat en la literatura catalana; a més a més és un punt de referència permanent en la memòria del nostre país. Raons per rellegir aquesta poesia, no en falten. En aquest volum, dos dels especialistes que treballen en la nova edició de l’obra completa de Maragall han reunit per primera vegada tota la seva producció poètica original. A més dels cinc llibres publicats en vida de l’autor -Poesies (1895), Visions & Cants (1900), Les disperses (1904), Enllà (1906) i Seqüències (1911)-, s’hi inclouen tots els poemes esparsos (agrupats en tres seccions: 1896-1905, 1906-1911 i poemes no datats). També l’obra dramàtica en vers Nausica, inèdita a la mort del poeta.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.