Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Les històries naturals, de Joan Perucho

16 febrer 2018 Sense Comentaris

61nmY55F-wLLes històries naturals / Joan Perucho.- Barcelona: Edicions 62, 2006.

Les històries naturals / Joan Perucho eBiblio

Quan Joan Perucho(Barcelona, 1920-2003) va publicar Les històries naturals el 1960 ja havia tingut algun èxit amb les seves obres anteriors, èxit que amb aquesta obra es consolidà i des d’aleshores passà a ser considerada com un dels seus llibres més aconseguits. No és un llibre normal, és un llibre molt de Perucho, un autor molt personal que no dubtava en agafar riscos i aventurar-se. Aquestes característiques el feien una mica “difícil” però molt apreciat pels lectors que feien l’esforç de seguir-lo i de deixar-se dur.

I com un exemple d’això que diem l’argument d’aquest llibre: una novel·la històrica però amb vampirs, ambientada a la primera guerra carlina. No és un exemple canònic de “novel·la històrica”, sí que ho és per les lluites entre carlins i liberals a la Barcelona del segle XIX, però vampirs? La resposta ha de ser “per què no?” i així ens podrem endinsar en un clàssic modern de la literatura catalana.

 

El sol, a través de la vidriera, prenia uns tons morats, blaus, grocs o vermells, segons la petita forma geomètrica que el filtrava, i queia, en diagonal, a la gran sala per a reflectir-se en l’ull de la monstruosa “scolopendra martirialis”. Al defora, les fines columnes de la galeria pujaven erectes, una mica torturades pel guix de les garlandes, i servien de marc al jardí botànic on cada planta i arbust duia un petit rètol escrupolosament cal·ligrafiat. A vegades, quan feia una mica de vent fresc, se sentia una remor vegetal, insinuant i dolça, mesclada amb un soroll de cartolines que es fregaven les unes amb les altres; llavors, de manera inesperada, l’autòmat, impel·lit per algun ressort que es disparava, feia un intent per tocar la guitarra i movia els llavis silenciós, sense cap èxit. L’havien arraconat a la galeria, ja feia algun temps, quan minvà la forta passió per la mecànica recreativa, i fou substituït per la nova màquina d’estampació d’indianes.

joan_perucho_elmundo.jpg_1306973099

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.