Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Montserrat Abelló (1918-2014)

1 febrer 2018 Sense Comentaris

Fa 100 anys, un 1 de febrer,  va néixer a Tarragona la Montserrat.

Durant la seva vida va viure a diferents ciutats, primer per la feina del seu pare (Tarragona, Cadis, Londres i Cartagena), va estudiar a Barcelona Filosofia i Lletres  (on forma part del cercle d’alumnes del poeta Carles Riba), i després com a exiliada (França, Regne Unit i Xile).

És a Santiago de Xile que comença a fer de traductora. Com a traductora va traduir les obres de Sylvia Plath.

El 1960 va tornar a Barcelona on compatibilitzava l’ensenyament amb la traducció i l’escriptura. Alguns dels seu poemes han estat musicats. Era una feminista reconeguda, i va fundar el Comitè d’Escriptores del Centre Català del PEN.

En la seva trajectòria li van concedir diversos premis, entre d’altres, el 1998  la Creu de Sant Jordi i el 2008  el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes en reconeixement a la seva llarga trajectòria. El 2008 també el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística concedit per la Generalitat de Catalunya  per “donar veu a la

vida diària de les dones amb un llenguatge propi”.

Mor el 9 de setembre de 2014, a Barcelona, a l’edat de noranta-sis anys, participant, fins al darrer moment, de la vida cultural i artística catalana.

A les biblioteques de Barcelona pots trobar:

Poesia:

Traduccions:

Per saber-ne més:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.