Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Espai Barcelona, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Para Roberto Bolaño, de Jorge Herralde

22 gener 2018 Sense Comentaris

COB-Para-Roberto-BolañoPara Roberto Bolaño /Jorge Herralde.- Barcelona: Acantilado, 2005.

La mort l’any 2003 de Roberto Bolaño va ser un cop duríssim. Era sabut que no estava bé de salut, que feia molts anys que tenia problemes de fetge. A mitjans noranta va aconseguir un cert reconeixement, un cert éxit, hi havia el convenciment que després d’anys de ser un escriptor “maleït” ara li tocava el triomf, un trimof merescut que se li escapava, ara ja no, es faria justicia, a més a més hi havia el convenciment que el que encara havia d’escriure seria excepcional. Va ser un cop, un bany de realitat, una demostració que la vida no té perquè ser justa, la bolañomanía arribaria de manera pòstuma, potser com la darrera ironia de l’escriptor xilè-mexicà-català, que viuria per sempre en els seus textos com Arturo Belano.

Una de les persones que més el va tractar va ser l’editor d’Anagrama, el mític Jorge Herralde. Al llarg dels anys i sobretot a partir de la seva mort ha dedicat diferents texts i articles a la figura del que fou el seu escriptor i amic, com per exemple el text qe es va llegir al tanatori en el seu funeral laic. Aquest petit llibre és un recull d’aquests texts, una aproximació a Bolaño des del punt de vista d’algú que el va conèixer prou bé. Aquí, recorda l’etapa en que Bolaño es va guanyar la vida amb premis literaris:

Y que ya en España, desde 1977, según nos cuenta en el prólogo de “Monsieur Pain”, malvive gracias a los certámenes de provincias. Pese a haver logrado después premios importantes, “ninguno ha sido sin embargo tan importante como estos premios desperdigados por la geografía de Espaá, premios búfalo que un piel roja tenía que salir a cazar pues en ello le iba la vida”.[…]

Adiós, pues, a Roberto, con todos sus amigos y todos los que le querían, que son muchísimos, con el corazón en un puño. Pero sus libros nos acompañarán y permanecerán. el triunfo, pues, de la literatura a la que tan intrépidamente consagró su vida.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.