Inici » Aniversaris, Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

70 anys de la mort de Gandhi

27 gener 2018 Sense Comentaris

Gandhi_llegeixEl 30 de gener d’enguany farà 70 anys de la mort Mahatma Gandhi, el líder més important de la no-violència juntament amb Martin Luther King. En aquesta època que vivim on els governs presumeixen de qui té el botó destructor bèl·lic més gran com a solució, la lliçò del pensament gandhià hauria de ser més valuosa que mai.

Encara que no va ser el creador del principi de la no-violència (ahimsa) i la resistència passiva, va ser el primer a aplicar-la en el camp polític a gran escala. Gandhi explica la seva filosofia i forma de vida en la seva autobiografia The Story of My Experiments with Truth.  Així deia:

“L’ull per ull deixa tot el món cec”

“Hi ha moltes causes per les quals estic disposat a morir, però cap per la qual estigui disposat a matar”

Llegiu a continuació aquest extracte del seu llibre For Pacifists (1949): La ciència de la guerra ens porta a la dictadura, pura i simplement. La ciència de la no-violència només pot conduir a una democràcia pura… El poder basat en l’amor és mil vegades més eficaç i permanent que el poder que deriva del temor de la pena… És una blasfèmia dir que la no-violència només pot ser practicada per individus i no per les nacions que estan compostes d’individus… L’aproximació més propera a la més pura anarquia seria una democràcia basada en la no-violència… Una societat organitzada i gestionada sobre la base de la no-violència seria l’anarquia més pura“.

Durant els seus anys a Sud-Àfrica, Gandhi es va inspirar en la Bhagavad Gita i en els llibres de Tolstoi, particularment en El Regne de Déu està en tu. Gandhi va romandre en contacte amb Tolstoi fins a la mort d’aquest, el 1910. Va traduir un altre llibre anomenat Carta a un hindú, escrit el 1908, en resposta als nacionalistes indis que recolzaven la violència. La carta de Tolstoi es basa en la filosofia dels Vedes i les ensenyances de Krishna en relació amb el creixent nacionalisme indi. Gandhi també es va inspirar en l’escriptor americà Henry David Thoreau, que va escriure el famós assaig La desobediència civil.

Inspirat en la seva figura el 30 de gener es commemora anualment el Dia Internacional de la No-violència i la Pau i el Dia Escolar de la No-violència i la Pau.

  • Us oferim una selecció de lectures sobre Gandhi i la No-violència que podeu trobar a Biblioteca:

portadallibre1portadallibre9portadallibre3portadallibre4

 portadallibre2portadallibre7

“NO HI HA CAMÍ PER LA PAU, LA PAU ÉS EL CAMÍ” (Gandhi)

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.