Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… La era del ingenio

20 gener 2018 Sense Comentaris

portada_llibre

El mediàtic filòsof A.C. Grayling és l’autor d’aquest interessant i documentat assaig divulgatiu sobre el convuls segle XVII. En sis capítols va analitzant els esdeveniments de la historia mundial, amb epicentre a Europa, que van canviar la perspectiva de la humanitat vers ella mateixa i l’univers.

Les guerres, els aldarulls civils, els conflictes religiosos després de la Reforma protestant i un evident fracàs del principi d’autoritat dels governs van crear el substrat ideal pel naixement de noves idees polítiques, socials, científiques i artístiques. La nova cosmovisió va treure la humanitat del centre físic de l’univers per situar-la en el centre de l’univers del pensament i del coneixement.

L’esclat de noves teories científiques (que no es completaria del tot fins després de Darwin), tractats filosòfics lliures d’un passat obscurantista, una visió integrada de l’home en la natura i al cosmos, la lliure creació artística (pictòrica, literària, musical, teatral) ens donà noms com Galileo, Paracelso, Spinoza, Molière, Cyrano de Bergerac, Descartes, Bacon, Pascal, Caravaggio, Rubens, El Greco, Rembrandt, Shakespeare… entre molts d’altres.

El llibre analitza alguns dels motius de perquè aquesta revolució del coneixement no va assolir en certs aspectes les fites que semblaven possibles: els conflictes entre la nova mentalitat i l’antiga, i la dificultat d’estendre els seus principis a la majoria de la població. 

  • La seva darrera frase és una crida a la transformació de la societat actual:

Es precisa una nova aventura mítica: fer que el món sigui plenament capaç d’utilitzar la mentalitat que la revolució del segle XVII va fer néixer”.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.