Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Aquest matí ha vingut una dona

4 gener 2018 Sense Comentaris

“Aquest matí ha vingut una dona, coneguda de casa, a contar com la seva filla -que conec prou per haver-hi ballat- era trastocada. Havia sortit de compres, i havia tornat sense el cistell, amb les mans buides. En preguntar-li sa mare què li havia passat -a ella, tan benvolent i fàcil-, ha respost amb la mirada esbarriada dellà el temps: -M’he perdut de vista. I en exclamar la mare: -Santa innocència!, la noia ha continuat dient: -Ho podeu ben creure. En pujant carrer endalt, m’he vist a mi mateixa com tombava el carrer de l’Hort de la Vila. Tota sorpresa, m’he cridat. M’he vist com arrencava a córrer fins a desaparèixer per la Baixada de l’Estació. M’he perdut de vista, mare.”

Potser una mica perduts de vista, hem volgut començar aquest 2018 compartint amb vosaltres un dels nostres poemes preferits de J. V. Foix, ara que es compleixen cent anys rodons d’aquell mític 1918, quan Sarrià i el carrer de l’Hort de la Vila encara no formaven part de Barcelona.

Com us deveu imaginar, el Diari 1918 no va ser escrit aquell 1918, sinó que reelabora notes preses en la joventut. Havia de comptar amb 365 proses poètiques, una per cada dia de l’any, però Foix arribà a escriure’n 208.

Els textos es van anar publicant al llarg de gairebé cinquanta anys. Inclou textos que van aparèixer també a Gertrudis (1927), KRTU (1932), Del Diari 1918 (1956),  L’estrella d’En Perris (1963) –on apareix el poema anterior–, Darrer comunicat (1970) i Tocant a mà (1972) entre altres.

Foix també tornaria a aquell any mític al volum autobiogràfic Catalans de 1918 (1965), testimoni de la seva formació intel·lectual, on recull i reelabora fragments del seu dietari de joventut.

Per tot plegat, aquest 2018 que comença hauria de ser, també, l’any Foix.

Fonts:

ARNAU, Carmen. Introducció a Diari 1918 (Barcelona: Edicions 62, 1987).

GUERRERO, Manuel. “J. V. Foix”, a:  Lletra: la literatura catalana a Internet [en línia].

 

Obres de J. V. Foix a Biblioteques de Barcelona.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.