Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia

Josep Maria Fulquet, Premi Carles Riba 2017

21 desembre 2017 Sense Comentaris

La setmana passada, durant els actes de la Nit de  Santa Llúcia, es va conèixer el nom del 59è guanyardor del Premi Carles Riba de poesia: el barceloní Josep Maria Fulquet (1948), amb el llibre, encara inèdit, Ampli vol de nit.

Fulquet, que a més de poeta és traductor i professor a la Universitat Ramon Llull, ja havia guanyat el Premi de la Crítica Serra d’Or l’any 2000 per la traducció de les Cartes d’Aniversari de Ted Hugues, i el Premi Miquel de Palol de poesia de 2016, pel poemari Morir com un riu.

Ampli vol de nit serà el seu cinquè llibre de poesia publicat. El primer va ser Perillosa riba, el 1977, dins la col·lecció “Els llibres de l’escorpí” d’Edicions 62, i amb una carta-pròleg de Joan Vinyoli. Precisament allà Vinyoli recordava les seves converses amb Carles Riba, i la concepció que aquest tenia de la poesia com a  “experiència, com un mètode de pensament i de coneixement sobre si mateix i sobre el món”. Ara que Fulquet ha guanyat el Premi Carles Riba, segur que recordarà les paraules de Vinyoli.

Després de Perillosa riba, Fulquet va publicar Platges de temps (Edicions 62, 1980), seguit d’un silenci de vint-i-set anys fins la publicació de De plata pur (Angle, 2007). L’any passat va publicar Natura d’infinit (Edicions 62) i Morir com un riu (Proa).

A continuació compartim amb vosaltres un vídeo de la 67a edició de la Nit de Santa Llúcia:

 

Obres de Josep Maria Fulquet a Biblioteques de Barcelona (per ordre cronològic):

Perillosa riba
Barcelona: Edicions 62, 1978
Amb carta-pròleg de Joan Vinyoli

Platges de temps
Barcelona: Edicions 62, 1980

De plata pur
Barcelona: Angle, 2007

Morir com un riu: elegies
Barcelona: Proa, 2016

 

Entrevistes:

Pere Antoni Pons
«Josep Maria Fulquet: “La poesia necessita l’ambigüitat i la multiplicitat de sentits”»
El Temps, 31 de gener de 2017

Jaume C. Pons Alorda
«Josep Maria Fulquet: ‘La mort és el gran canvi”»
Núvol, 18 de gener de 2017

 

Ressenyes:

Jordi Marrugat
«Josep Maria Fulquet: De plata pur»
Els Marges,  n. 84, pp. 124-126.

Víctor Obiols
«El rebut d’un frau: el retorn de Josep Maria Fulquet»
 Ara. Supl. “Llegim”, 2 de febrer de 2017

Josep M. Ripoll
«Morir com un riu»
Serra d’Or, n. 689 (maig 2017), p. 69

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.