Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… Moros i catalans. La història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya

25 novembre 2017 Sense Comentaris

moros_catalans

Dolors Bramon, filòloga i estudiosa de l’Íslam, defineix així el seu nou llibre: Aquest no és un llibre d’història sinó d’històries que van passar“.

Moros i catalans (Angle, 2017) ens explica de forma molt aclaridora i amb sentit de l’humor, l’arribada dels musulmans a terres ibèriques l’any 711, fins que l’Íslam va ser expulsat a començaments del segle XVII pel reial decret de Felip III de Castella.

«La idea d’una Espanya catòlica no és certa, perquè en aquell moment ni existia Espanya ni hi havia una formació catòlica prou seriosa per poder fer front a una formulació religiosa més clara i diàfana com la musulmana»

Llegint aquest llibre veus com l’autora fa un àgil repàs històric, geogràfic i filològic tot desfent tòpics i desmentint mites i falses creences sobre l’arribada, expansió i posterior expulsió dels sarraïns.

Seria bo reivindicar el bon ús del terme moro i reimplantar el nom de sarraïns – defensa Bramon.

«Van creuar l’Ebre, van pujar i van ultrapassar els Pirineus, i a l’actual Catalunya s’hi van quedar 400 anys. Nosaltres som hereus de la seva cultura i de moltes altres cultures, però ens costa molt assumir el nostre passat islàmic»

També resulta molt interessant quan explica l’importantíssim llegat cultural que ens van transmetre els sarraïns. Per exemple, l’ús del sistema de numeració posicional i el signe de valor nul, el zero; o el munt de mots com ara romesco, amanyagar, enxaneta, i topònims… Un llibre totalment imprescindible per comprendre una part important de la nostra història. Gaudiu-lo!

Altres llibres de l’autora que podeu trobar a Biblioteca:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.