Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Dies de ratafia, de Sergi Pons Codina

13 octubre 2017 Sense Comentaris

400ratafiaDies de ratafia / Sergi Pons Codina.- Barcelona: Edicions de 1984, 2017.

Després de la sorprenent Mars del Carib hi havia la intriga de saber si Sergi Pons Codina seguiria pel mateix camí o es tornaria un escriptor seriós que no es pot ocupar de gent tant “penjada” com la que poblava aquella novel·la. Afortunadament per tots els seus lectors, Sergi Pons segueix com sempre, novel·les plenes de perdedors als que no els importa gaire ser-ho, i que trampegen la vida com bonament poden.

Els protagonistes són en Morell i en Quintana, que a més a més de ser fabricants clandestins de ratafia escriuen esbojarrades cartes als diaris. Morell viu en un pis que ocupa per evitar que el bloc s’ompli d’ocupes, un encàrrec que potser acabarà complint a la seva manera. Una manera que li permet treballar per un diari i col·locar grans reportatges (ajuda que tota la plantilla estigui en vaga), reportatges amb una relació difusa amb la realitat.

Novel·la que tot i retratar la nostra realitat ho fa sempre des del sentit de l’humor (força negre) i el sarcasme, una de les millors maneres de sobreviure, en l’escenari dels carrers de Sant Andreu. Amb menys personatges en dansa que a Mars del Carib però més be treballats.

 

Sempre havia tingut una relació difícil amb el transport públic. Això d’entaforar-se en un espai reduït amb desconeguts mai no m’havia acabat de convèncer. era de l’opinió que a un lloc on no es pogués arribar caminant, quasi era millor no anar-hi. Feia les meves excepcions, evidentment, però sempre hi havia d’haver una raó poderosa per arriscar-me a agafar un tren o un bus (el Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, per exemple).

No era només una qüestió de comoditat, que també; el principal problema el tenia amb els conductors dels vehicles. No em podia treure de sobre la sensació que eren homicides en potència. No era una impressió gratuïta. Amb els anys havia observat que la majoria dels conductors d’autobús de la ciutat tendien a manifestar símptomes clars d’esgotament mental.

Sergi-Pons-Codina-novella-Dies_1754234579_39202337_1500x1001

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.