Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

2 setembre 2017 Sense Comentaris

CONTES ESCOLLITS, de Shirley Jackson.

Publicat per l’editorial Minúscula, editorial literària independent amb seu a Barcelona, la nord-americana Shirley Jackson (1916-1965), és escriptora especialitzada en el gènere de terror.

Aquests contes tenen una emoció en comú. Una emoció que te a veure amb la part dolorosa i fosca de la vida. L’autora ho mostra amb molta claredat per a qui ho vulgui veure, com qui apunta a un gra purulent en un rostre de pell dolça i suau.

El primer conte que te com a títol El amante demoníaco em va enganxar des del primer moment.  Una dona, espera l’home que li va prometre que es casaria amb ella la nit abans. Es tracta d’una dona madura que, per la ocasió, decideix portar un vestit estampat i juvenil.  De seguida empatitzo amb el personatge i se’m desperta una angoixa: la por a ser abandonada, rebutjada. El món exterior és cruel amb ella. Puc detectar elements que funcionen de metàfora, amb un significat dins la història, que em parlen d’una lectura més profunda, com pot ser el vestit estampat que al final s’estripa, l’aparició d’una rata, etc

La seva escriptura senzilla descriu la realitat de manera acurada, escenes de la vida quotidiana,  com un pintor pintant un paisatge al aire lliure. És fàcil de llegir, però torno a llegir el conte perquè amb una sola lectura no m’he quedat satisfeta. Faig aquesta segona lectura i capto nous petits detalls, descripcions d’objectes, comentaris. Tot és precís. No sobre ni manca res. Em sorprèn el desenllaç i em queda una sensació que fa que reflexioni una estona. Penso: “la Shirley Jackson és una molt bona escriptora que sap posar el dit a la nafra. Ens mostra les nostres pors i mediocritats”.

L’últim conte i el més conegut La loteria està considerat un dels clàssics americans,  es publicà el 28 de juny de 1948 a The New Yorker i donà origen a centenars de commocionades cartes per part dels lectors (moltes d’aquestes cartes estan incloses en aquest recull). Al final del llibre, l’editorial ha afegit, un parell d’articles de l’autora que donen consells als joves escriptors.

M’agafa ganes de fer spoiler, de expliar-vos, conte per conte… però no ho faré, perquè espero que llegiu aquest llibre i us encomaneu de l’atmosfera d’aquesta gran escriptora. Si voleu deixar algun comentari, endavant!

Elena Sauquet

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.