Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Poesia

Autor del mes: Joan Salvat Papasseit

20 juliol 2017 Sense Comentaris

Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 1894-1924).

Poeta autodidacta, autor també d’articles, de manifestos i d’altres escrits político-socials, és un dels representants de l’avantguarda històrica a Catalunya.

Començà a escriure a publicacions revolucionaries com ara Los Miserables, La Justicia Social de Reus i Sabadell Federal, sota el pseudònim de Gorkiano. Arran d’una forta crisi personal i desenganyat del socialisme abandonà la política i es dedicà de ple a la poesia fins la seva mort. La seva obra és marcada per l’inconformisme, l’idealisme i l’ombra d’una mort precoç. Els seus poemes, que tenen influències avantguardistes però també tradicionals, evolucionen des de Poemes en ondes hertzianes (1919) passant per La gesta dels estels (1922) i culminant amb l’entusiasme vital del poeta a El poema de la rosa als llavis (1923).

A més, com agitador cultural, va fundar tres revistes: Un enemic del Poble (1917-1919), model regeneracionista que evolucionà cap al futurisme, Arc-Voltaïc (1918) model avantguardista on col·laborà Joan Miró, Rafael Barradas i Joaquim Torres-Garcia, i Proa (1921), de caire postavantguardista, que alternà textos nacionalistes amb poesies. També va crear l’editorial Salvat-Papasseit Llibreters.

Esporàdicament col·laborà a La Revista, Vell i Nou, La Publicitat, La Mainada i a la revista castellana Grecia entre altres.

Morí de tuberculosi als trenta anys. La seva vida i la seva obra estigueren sempre dedicades a l’exaltació de la joventut, la llibertat, la sinceritat, l’heroisme i la lluita.

La seva poesia ha estat musicada per diversos cantautors catalans, per exemple en Serrat, Ovidi Montllor o Xavier Ribalta, i ha estat traduïda a diferents idiomes.

Obres de l’autor a Biblioteques de Barcelona

Poesia:

 

Cd’s amb poesia l’autor musicada:

 

Sobre l’autor:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.