Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… Un palau de Barcelona

29 juliol 2017 Sense Comentaris

“Hi ha tresors grans i petits.

El nom de les sales de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès són un petit tresor”

portada llibre

Des de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès volem recomanar-vos la lectura d’un llibre ben especial.

Es tracta d’Un palau de Barcelona, de Mateu Barba i publicat enguany per RBA / La Magrana. Lectura ben interessant doncs es podria dir que és la insòlita biografia del Palau Savassona, l’espai que allotja des de fa més de cent anys l’Ateneu Barcelonès.

Amb una mirada experta i afectiva, Mateu Barba, arquitecte que formà part de l’equip que ha fet la darrera remodelació de l’edifici, proposa una ben documentada aproximació, partint dels canvis físics, les parets, les escales, les pintures d’El Vigatà, d’un valor incalculable, però contextualitzant-los en les diverses transformacions històriques, socials i polítiques del seu entorn més proper.

El llibre il·lustrat amb diverses fotografies i reproduccions de plànols i obra pictòrica, s’estructura en dues parts. La primera es titula “Llibre 1. El palau” i té tres eixos. El primer d’aquests explica els orígens del Palau, de les estances, de les pintures, del jardí, del Baró, el servei, les dones i d’en Vigatà. El segon, del context històric i social de la Barcelona de finals de segle XVIII, especialment de Ciutat Vella. I el tercer, de les penyes de l’Ateneu de l’ampliació de l’edifici dels anys seixanta, el projecte de 1999 i les obres. La segona part l’anomena “Llibre 2. Llibre d’obres” i ens parla de forma més acurada de les obres dutes a terme en relació als espais més emblemàtics de l’edifici com són la Biblioteca en totes les seves vessants (llibres, àmbit i espais singulars, parets, sostres, altells, mobiliari, il·luminació…), la Sala d’actes -actualment anomenada Sala d’actes Oriol Bohigas- o Sala Pompeu Fabra, i també d’altres espais de caire més humil: capítol “Grans obres petites”.

Llibre àgil i suggeridor. Amb documentada informació, bibliografia i índexs. Un bon estímul de lectura pels socis de l’entitat i per a qualsevol persona amb interès de conèixer els misteris d’aquest emblemàtic palau. Podeu demanar la reserva d’aquest llibre a Biblioteca.

“Un palau de Barcelona és la biografia del palau Savassona del carrer de la Canuda de Barcelona. En aquest cas, l’autor reuneix la doble condició de l’historiador biògraf amb la ‘uns dels arquitectes que ha intervingut en el palau biografiat en unes de les seves darreres  adequacions. No ens pot sorprendre, doncs, comprovar com el llibre traspua un plus d’intimisme, un amor especial per l’objecte d’estudi, del qual el lector es beneficia des de la primera pàgina i del qual podrà anar gaudint en un in crescendo que porta al final, on ell mateix es converteix en protagonista”  (Jordi Casassas i Ymbert, p. 14)

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.