Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Itineraris literaris, Poesia

Itinerari Palau i Fabre-Any Palau. 1a Part

6 juliol 2017 Sense Comentaris

Itinerari Palau i FabreJosep Palau i Fabre no va escriure sobre Barcelona, no va escriure novel·les que se situaven a Barcelona, ni tan sols va desenvolupar tota la seva obra a Barcelona. Però Palau i Fabre era un autor barceloní, va néixer i créixer a Barcelona, al pis dels seu pares del carrer Bruc 99. Al pis dels Palau, es respirava un veritable interès per la cultura, el pare, Josep Palau Oller, era pintor i dissenyador. És aquí,  al pis dels seus pares, on organitza les primeres sessions de lectura de poesia, Amics de la poesia, el 1941.

Palau era un home de l’Eixample. Si pugem per Bruch i girem per la Diagonal fins al carrer Còrsega aviat arribem al pis on va viure amb Montserrat Costa, a prop de Rambla Catalunya. El 1975 es va instal·lar amb l’única parella amb qui va conviure algun temps. Montserrat Costa era filla d’un galerista d’art, es van conèixer quan va anar a preguntar per uns gravats de Picasso que tenia ella. A la Montserrat dedica dos dels seus llibres sobre Picasso: Vides de Picasso i Doble assaig sobre Picasso. Aquella època, entre el 1975 i el 1984 (any que  va trencar amb ella) va ser una època molt productiva, va escriure Antonin Artaud i la revolta del teatre modern, Picasso Cubisme (1907-1917) i Contes despullats.

Si tornem cap a la Diagonal i seguim pujant aviat arribem al carrer Tusset, al número 30, hi havia La cova del Drac, on el 1971 va aconseguir que es representés la seva obra de teatre Homenatge a Picasso. Palau va tenir certs problemes per a que es representessin les seves obres de teatre en vers, ja que eren realment transgressores per l’època, de fet, és curiós, que és del pocs autors que era conegut abans que les seves obres fossin representades.

Si baixem recte fins al carrer Consell de Cent i agafem en direcció cap a plaça Espanya trobarem al número 202 l’antiga seu de la revista Solidaridad Nacional. Segons ell mateix explica, Palau intenta infiltrar-se en el moviment falangista, la causa principal era la seva obsessió de matar a Franco. Sols això explica la seva col·laboració a la revista falangista  Solidaridad Nacional on va publicar 4 articles l’any 1939.

Continuarem l’itinerari la propera setmana…

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.