Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Itineraris literaris

Juan Marsé

23 abril 2009 Sense Comentaris

Nascut a Barcelona al gener de 1933, va ser adoptat tot néixer pel matrimoni Marsé. Passa la infància i la joventut a Barcelona, on comença a treballar d’aprenent de joier als 13 anys.

Juan Marsé A la dècada dels 60 marxa a Paris i a la tornada publica la seva primera obra, Esta cara de la luna, avui repudiada per l’autor. Tres anys més tard obté el premi Biblioteca Breve amb Últimas tardes con Teresa. 

A 1978 guanya el premi Planeta amb La muchacha de las bragas de oro. A la dècada del vuitanta li vindrà la seva consagració com escriptor de la ma d’obres com El amante bilingüe o El embrujo de Shangai, la major part d’elles ambientadaes a la ciutat de Barcelona.

Javier Cercas diu de Marsé:

“Es un enorme escritor, un grandísimo novelista. Yo si me ponen entre la espada y la pared, me quedo con Últimas tardes con Teresa una de las cinco mejores novelas españolas del siglo XX, nuestro Rojo y negro. Pero es que incluso sus novelas menores son excelentes, por ejemplo La muchacha de las bragas de oro, que él mismo considera secundaria, me parece la novela más de Marsé que existe, a mí me interesa muchísimo”.

I Sergi Pàmies destaca la seva figura com escriptor i persona:  “Además de sus libros, me parece interesante la actitud pública de Marsé. Esa manera de resistirse al agasajo con una mueca a lo James Cagney, de desconfiar de los elogios y fingir no inmutarse con las críticas, de soltar algún petardo declarativo de vez en cuando (para fastidiar o para recordar las pirotécnicas noches de San Juan de su infancia), y de insistir en que lo más importante de un escritor es lo que escribe y no su facilidad para las relaciones públicas.

Bé doncs, tornant a Últimas tardes con Teresa i el seu context, el seu ambient i la seva estètica, acabem amb aquest autor i aquesta obra amb una canço de Loquillo, Xarnego:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.