Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… En defensa de la cultura

30 setembre 2017 Sense Comentaris

portada llibreAquest llibre aplega cinc figures cabdals de la cultura catalana amb un comú denominador: haver estat presidents de l’Ateneu Barcelonès. El seus discursos inaugurals esdevenen, amb el pas del temps, lliçons magistrals d’estimació i lluita per la nostra llengua i cultura.

Àngel Guimerà traspua amor en les seves paraules cap a la llengua popular i els seus íntims vincles amb la terra i el paisatge. Elogia als nostres grans poetes com a màxim exponent cultural i repassa amb orgull les èpoques d’expansió del català al Mediterrani. Aquestes paraules van ser polèmiques tant dins de l’Ateneu Barcelonès com al diferents cercles culturals de Madrid.

Valentí Almirall fa un valent discurs tot reivindicant el dret i el deure de l’ús del català en tots els àmbits públics criticant la imposició del castellà i esperonant a les noves generacions envers el conformisme dels adults. També fa apologia del Regionalisme/ Catalanisme com a forma moderada d’equilibri entre llibertat individual i dret comú. Somnia un estat espanyol unit solidàriament, gairebé confederal.

Joan Maragall ho diu tot amb el nom del seu parlament: «Elogi de la paraula».

Amb els seus mots transmet poesia, amor per les paraules i el seu ús sublim, harmoniós. Fa lloança de la bellesa creadora de la literatura i, per damunt de tot, de la força i el misteri de la paraula dita, que qualifica de veritable i únic llenguatge universal.

Pompeu Fabra desafiant, en un moment molt difícil políticament, desplega tots els seus coneixements i els posa al servei de la llengua que tant estima. Proposa la lluita per la puresa i alhora la seva modernització com a única forma de supervivència d’aquesta. La conferència esdevé un acte de gran transcendència.

Pere Coromines fa un discurs entusiasta, ple d’erudició i citacions als clàssics. Defensant l’ús de la llengua de forma culta i tanmateix arrelada als seus orígens.

Sàvies paraules de cinc personatges il·lustres. Alguns controvertits, altres apassionats, molts valents. Tots, però, compartien un profund amor per la nostra cultura i el ferm compromís de defensar-la.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.