Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia

Adam Zagajewski, Premi Princesa d’Astúries

15 juny 2017 Sense Comentaris

El poeta, novel·lista i assagista polonès Adam Zagajewski (Lvov, Ucraïna 21 de juny 1945),  pertanyent a la Generació del 68 , ha estat guardonat amb el Premi Princesa d’Astúries. Zagajewski ha visitat Barcelona en diverses ocasions, com podeu comprovar en aquest enregistrament dels Dilluns de poesia a l’Arts Santa Mònica (13 d’octubre de 2014), on el poeta conversa amb un dels seus traductors, el també poeta Xavier Farré:

Zagajewski va créixer entre Gliwice i Cracòvia, on va formar part del moviment Nowa Fala (Nova Onada) i, a partir de 1968, es va significar “contra la falsificació de la realitat i l’apropiació del llenguatge per part de la ideologia i propaganda comunista”. Es veié obligat a exiliar-se l’any 1982, perseguit pel Règim comunista, primerament a París i posteriorment als Estats Units:  “En un país estranger hi trobes una llibertat difícil d’assolir des del teu propi país”;  “la poesia rau en una altra contrada, més enllà de les immediates lluites partidistes, i, fins i tot, més enllà de la rebel·lió – sia més o menys justificada – devers la tirania“. Va ser a la capital francesa que els versos compromesos i polítics van donar pas a la serenitat, transparència i introspecció de la seva obra madura. El 2002 va tornar a Cracòvia, ciutat on ha viscut des de llavors, tot i que passa uns mesos cada any a Houston, on ensenya escriptura creativa a la universitat. “Una de les virtuts de dedicar-me a escriure poemes és que mai no he arribat a dominar la forma –assegura–. És una activitat intrigant. A mi m’arriba en moments de silenci”. Segons ell els poetes són com “una maquinària humana sensible“, i que en qualsevol poema “poden ressonar les veus de la tragèdia“.

A Biblioteques de Barcelona trobareu les obres que han estat traduïdes al castellà i al català, fonamentalment en les editorials Acantilado, Quaderns Crema i Pre-textos.

Poesia:

 

Novel·la:

Assaig:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.