Inici » Ateneu Barcelonès, General, Lectors, Novetat

El lector opina

29 abril 2017 Sense Comentaris

El universo en tu mano, de Christophe Galfard

Blackie Books. 2016Demaneu la reserva d’aquest document

El universo en tu mano es un gedankenexperiment, paraula alemanya que remet als experiments de pensament pur. Galfard ens porta a això en el seu llibre, a viatjar mentalment per tot l’univers tal com el podem explicar avui. El primer viatge és un recorregut visual: sortim des de la Terra, travessem el sistema solar, la Via Làctia, galàxies i zones fosques fins a topar-nos amb una paret que no podem travessar anomenada superfície de l’última dispersió. Aquesta paret ens deixa intrigats. Aleshores Galfard torna a començar el viatge però aquest cop explicant l’univers amb els mecanismes coneguts a dia d’avui. I així ens explica per exemple com funciona un forat negre o com és un xoc de galàctic. També ens parla del món diametralment oposat del que és ínfim: la dimensió atòmica dels quarks i dels gluons. I ens posa de manifest com les lleis canvien en aquest nou àmbit que es regeix per la física quàntica. L’últim capítol del llibre està reservat per a un final apoteòsic i vertiginós. L’autor culmina així el nostre viatge al•lucinant basat en els descobriments que els científics corroboren o discuteixen. El sentiment que ens queda és paradoxal: d’una banda ens sentim infinitament minúsculs i perduts i d’altra ens engrandeix el coneixement d’aquesta explicació de l’univers com a resultat de la nostra presa de consciència.

Martí Sala

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.