Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta Barcelona. Llibre dels passatges. Presentació

13 maig 2017 Sense Comentaris

Barcelona. Llibre dels passatges

de Jorge Carrión

Galaxia Gutemberg : Ajuntament de Barcelona, 2017. Demaneu la reserva d’aquest document

“Els passatges són cases o corredors que no tenen cap costat exterior: igual que els somnis”

Walter Benjamin

portada llibre

Seguim coneixent la ciutat a través d’itineraris literaris. Aquest cop la ruta literària és diferent. La farem seguint la lectura de Barcelona. Llibre dels passatges l’interessant projecte de l’escriptor Jorge Carrión.

“El mot passatge, segons J.F. Geist al seu llibre Passagen, ein Bautyp des 19. Jahrhunderts, neix a França a començament del segle XVIII per a referir-se a carrers privats que travessen una illa” (p. 18). Segons el DIEC és “lloc per on es passa” i també “carrer curt, galeria entre dos carrers, reservat a qui va a peu”.

Barcelona és una ciutat amb una tradició arquitectònica singular. Quants passatges diríeu que té Barcelona?

dav

Segons aquest llibre n’hi ha prop de quatre-cents. Alguns són camins que condueixen a un passat rural; d’altres, passadissos proletaris o carrerons de barraques que parlen de la metròpoli fabril i del franquisme. Els més famosos tenen forma d’interseccions enjardinades i de galeries burgeses del segle xix. Els més recents estan en polígons industrials o acullen cases amb piscina i restaurants per a turistes. Escrit entre la crònica periodística, l’assaig, l’autobiografia i la literatura de viatge podríem dir que aquesta novel·la sense ficció és un documentat i lletraferit resultat on l’autor, inspirat per Walter Benjamin, ha viatjat per tots aquests corredors, els ha estudiat, els ha llegit, accedint a una dimensió de Barcelona que no havia estat explorada fins ara.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.