Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

El lector opina

1 abril 2017 Sense Comentaris

El pistolerisme Barcelona (1917–1923). Explicat per Albert Balcells

Barcelona : Pòrtic, 2009. Demaneu la reserva d’aquest document

Editorial Pòrtic segons se’ns assenyala a la caràtula del llibre, el nom de l’autor va precedit de l’aclariment: “explicat per” Albert Balcells. I realment aquesta notació està molt ben trobada ja que aquest llibre té una voluntat didàctica i divulgativa del moment històric que Barcelona va viure en el decurs del període de 1917 a 1923.

Albert Balcells, és catedràtic d’història i autor d’una obra ingent que aplega els primers anys del s. XX fins avui mateix. Estudiant la vida civil i quotidiana així com els fets històrics que han romàs en la memòria col·lectiva dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona.

La voluntat difusora del llibre fa que se’ns expliquin els esdeveniments que van succeir amb un cert rigor però comentats d’una manera aclaridora i amb un llenguatge entenedor tot i la complexitat del tema i de tots els elements que hi van intervenir: sindicats, patronal, governadors, policia, governs centrals, Mancomunitat, alcaldes…, els quals tenen nom, cognoms o sobrenoms que el llibre també recull, però l’habilitat narradora d’Albert Balcells ens ajuda a no dispersar-nos i el lector/a sap en tot moment qui és qui i a quin organisme va associat. Cal dir que, gràcies a la perícia de l’autor, qui llegeix el llibre ben aviat es trasllada a aquell moment històric, hi ajuden les il·lustracions d’Opisso, i les il·lustracions incloses a les publicacions l’Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia.

Caldria afegir que en el període que aplega aquest llibre, Europa vivia dos fets convulsos que canviarien l’esdevenir del continent: la Revolució Russa de 1917 i la Gran Guerra (1914  – 1918), cal assenyalar-ho per què Barcelona no solament estava immersa en l’agitació del pistolerisme sinó que alhora vivia la crispació d’estar dividida entre els germanòfils i els francòfils (o aliadòfils) tal i com ja es comentà en aquest espai de Barcelona Llegeix:  www.llegeixbarcelona.net/archives/15894.

No obstant les bonhomies esmentades no es pot deixar de palesar que hi manca un capítol dedicat a la vinculació de la patronal i el finançament que hi va dedicar al pistolerisme, tot i que que hi queda reflectit però no prou explicitat.

Per aquelles persones que vulguin aprofundir amb aquest tema, Albert Balcells inclou una àmplia bibliografia que pot permetre saber-ne més sobre el pistolerisme i els seus agents.

L’any 1923 s’instaura la dictadura de Primo de Rivera.

Sílvia Fortuny

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.