Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Homenatge a Catalunya

11 març 2017 Sense Comentaris

Fa vuitanta anys que, l’aleshores jove periodista britànic, George Orwell arribà a Barcelona per col·laborar en la lluita contra el feixisme que avançava a Espanya desprès d’haver-ho fet a quasi tota Europa.

portada llibre1Va trobar una ciutat en ple esclat revolucionari: per una banda la mobilització general del poble contra l’alçament militar feixista i per altre la revolució llibertaria promoguda per la CNT.  En aquest context  Orwell decideix allistar-se a les milícies del POUM, partit marxista però contrari a l’ideari i la praxis del Partit Comunista, i els stalinistes del govern republicà.

Aquest compromís el porta a viure la guerra de prop al front d’Aragó fins caure ferit greument i ser traslladat de nou a Barcelona per la seva curació. El retorn, però, és  decebedor, troba una població abatuda i el moviment revolucionari llibertari durament reprimit per l’autoritarisme de PCE.  Als poc mesos, tement per la seva vida, Orwell abandona Catalunya afligit i derrotat.

D’aquesta dura experiència neix Homenatge a Catalunya (Homage to Catalonia, 1938), crònica en primera persona d’un moment clau de la historia mundial. L’autor, destil·lant sinceritat a cada frase, narra les seves vivències de forma racional, fugint d’apassionaments i sectarismes.

És un llibre molt modest: sembla que digui el mínim que es pot dir d’un tema de gran magnitud. I, en dir-ne el mínim, en diu el màxim.

Descriu fets, llocs i personatges, sempre des d’una visió serena i despolititzada malgrat la tragèdia, la barbàrie i la repressió vista de prop.  Fets històrics que, tot i quedar lluny en el temps, val la pena seguir analitzant i recordant amb aportacions tant valuoses com la d’aquest llibre.

Publicada l’any 2003 la traducció catalana per editorial Destino a cura de Ramon Folch i Camarassa, i cinquena edició al febrer de 2015. Demaneu la reserva d’aquest document

portada llibre6 portada llibre5 portada llibre2 portada llibre4

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.