Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

Cicle de lectura novel·les de la Guerra Civil Espanyola: Testament a Praga

9 setembre 2017 Sense Comentaris

Testament a Praga

de Teresa Pàmies

Barcelona : Edicions 62, 2012. Demaneu la reserva d’aquest document.

portada llibreSINOPSI. Testament a Praga és un llibre ambiciós i polèmic, fruit de la circumstància històrica i de la dramàtica conjuntura internacional. És la història d’una existència intensament viscuda i d’unes creences que són sinònim d’acció compromesa i altruista. Ella, Teresa, exiliada resident a París, visqué de jove la guerra civil; ell, Tomàs, lluità al costat de la República i també sofrí vivament la guerra. Els dos autors, pare i fills, van fugir de Catalunya i s’instal·laren a Praga. Ella alterna les seves cartes, escrites des de París, amb el text del seu pare, que va deixar un recull de memòries viu i senzill, escrit des de Praga, ciutat que els uneix i que estimen i representa un contrapunt de nostàlgies tot al llarg del llibre.

El text constitueix com a diàleg de dues veus, pare i filla, amb la ciutat de Praga –durant l’exili i a propòsit de la invasió soviètica- com a rerafons, i els fets anteriors i posteriors al conflicte civil del 1936-39 com a factor determinant de l’existència i de la relació. L’obra tingué un impacte considerable en el moment de la publicació: l’any 1971 es donava a conèixer un testimoni doble: el relat memorialístic de Tomàs Pàmies i Pla i la resposta vehement de la filla Teresa. Font: AELC

Aquesta novel·la ha estat guardonada Premi Josep Pla 1970‎ i Premi Crítica Serra d’Or de prosa no-ficció, 1972.

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.