Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Novetat

La BAB recomana… Tots els meus carrers, de Xavier Theros

25 febrer 2017 Sense Comentaris

Amb l’humil títol Tots els meus carrers (Barcelona : Comanegra, 2014), Xavier Theros, actual Premi Josep Pla 2017, ens convida juntament amb les excel·lents instantànies de la fotògrafa Consuelo Bautista, a un apassionant viatge per la seva Barcelona.

Als capítols inicials rememora l’arribada dels seus besavis des de llocs dispars de la geografia espanyola i catalana i el seu arrelament en barris tant populars com Sants i Les Corts.

Aquest és el punt de partida d’un enfilall de personatges, fets i paisatges urbans narrats des de la peculiar perspectiva de Theros. Barregeu nostàlgia, irreverència, tendresa, iconoclàstia, tafaneria, sarcasme, agiteu amb una bona dosi d’ironia i beveu a glops lents aquest inèdit còctel.

En clau de diari íntim i familiar l’autor recorre cronològicament el carrers on primer els seus avantpassats i desprès ell van viure. Farcit exhaustivament de noms de personatges, veïns, entitats  i botigues, comparteix records i fets socials de varies generacions. Qualsevol lector,en un moment o un altre, es veurà sorprès identificant-se amb els llocs i/o situacions que Theros ens descriu amb generositat de documentació i detalls.

Recomanat especialment per a la generació del “baby boom”, els nascuts als 60’s, com l’autor, els darrers capítols compartireu de ben segur llocs, noms i fets, alguns que pot ser havíem oblidat i altres que van deixar empremta.

L’esclat llibertari dels 70’s, el desconcert dels 80’s i la barreja de modernitat, desencís i resistència creativa, cultural i política del final de segle XX i inicis de l’actual.

Theros no només recorda i descriu,  reflexiona i ens convida a pensar sobre els nostres lligams mes íntims amb una Barcelona que poc a poc l’especulació i el turisme de consum ens està robant per sempre.

Altres llibres de l’autor:

Barcelona, secretos a la vista. Comanegra, 2015. Demaneu la reserva d’aquest document.
Barcelona a cau d’orella. Comanegra, 2013. Demaneu la reserva d’aquest document.
La sisena flota a Barcelona. La Campana, 2010. Demaneu la reserva d’aquest document.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.