Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Besòs Mar”. Etapa 5. Hospital del Mar

30 gener 2017 Sense Comentaris

Acabem la ruta al Hospital del Mar, on l’inspector Crespo té a la seva dona, malalta de càncer.

Pàg. 19
I l’inspector també pensa en la dona que no es en aquest llit perquè dorm en un hospital que es diu precisament Hospital del Mar, en una cambra blanca i polida des d’on no se sent la remor de les ones perquè els vidres són molt dobles. La dona que jeu adormida davant del mar –quan es desvetlla- li explica que veu vaixells llunyans que entren al port de Barcelona i li explica com són: immensos, paorosament foscos, coberts de fumera, con illes tenebroses que es mouen damunt la silueta de l’horitzó.

etapa-5-hospital-del-mar

L’HOSPITAL DEL MAR

L’Hospital del Mar és de titularitat municipal i va ser inaugurat el 1931. Francesc Pons i Freixa fou l’impulsor de la construcció de l’Hospital Municipal d’Infecciosos, que en principi s’havia d’edificar a la part alta de Barcelona, però que per imperatius municipals es bastí en els terrenys de la Secció Marítima de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, en un espai que ocupava un antic centre o llatzaret (Casa de la Salut) que el 1905 l’Ajuntament havia construït per a l’aïllament de possibles focus de còlera, pesta bubònica i febre groga. En disminuir les epidèmies, minvar les infeccions i millorar la prevenció dels possibles contagis, prengué el nom de Nostra Senyora del Mar i, posteriorment, el nom actual.
La seva funció primordial durant aquells primers anys fou la lluita contr4a les malalties infeccioses que podien presentar-se a Barcelona pel fet de ser centre de trànsit marítim. Encara a mitjan del segle XX tingué un paper decisiu en el tractament d’epidèmies com el tifus epidèmic, de febre tifoide, casos de còlera i, de manera especial, en l’epidèmia de poliomielitis, amb la instauració d’un servei de lluita antipoliomielítica i la instal·lació d’un pulmó d’acer.
El 1973 es transformà en Hospital Universitari adjunt a la Universitat Autònoma de Barcelona, com a Unitat Docent de la Facultat de Medicina.
Adjunt a l’Hospital hi ha l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica, que permet abordar projectes comuns entre els investigadors i professionals de l’Hospital

Font: Enciclopèdia de Barcelona Vol. 2. Directors: Ramon Alberch i Jesús Giralt. Barcelona: Enciclopèdia catalana, 2005.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.