Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Besòs Mar”. Etapa 4. Rambla del Poblenou

27 gener 2017 Sense Comentaris

L’inspector Crespo acaba menjant amb un company a una taverna prop de la Rambla del Poblenou.

Pàg. 148
Va deixar el taxi en una cantonada al capdavall de la Rambla del Poblenou i es van deixar guiar fins a la taverna El Porrón. Els companys de la comissaria parlaven sovint d’aquest lloc i en Conte també n’hi devia haver dit alguna cosa, perquè, malgrat haver arribat a Barcelona feia quatre dies, el Conte se sabia tots els llocs on et posen el plat fins dalt i et tracten com es tracta una persona […].

Pàg. 151
Es va imaginar que caminava per la Rambla del Poblenou avall en direcció al mar sense haver de parlar ni d’escoltar ningú. Tan sols volia caminar fins a la platja i després ja triaria una direcció a l’atzar, en el darrer instant. Tant podria ser cap a la Barceloneta com al Camp de la Bota. Es va recordar de les obres i les baluernes espantoses del Fòrum imminent i va decidir que giraria cap a la Barceloneta, que, malgrat tots els desastres soferts, encara li recordava a la Barceloneta de sempre.

etapa-4-rambla-del-poblenou

LA RAMBLA DEL POBLENOU

La Rambla del Poblenou és l’eix que estructura i dóna vida al Poblenou. La Rambla està ombrejada per dues fileres de plàtans i , gràcies a les seves dimensions , convida a passejar. ES va obrir al 1856 amb el nom de carrer Triomf i el 1886 es va convertir en passeig per adaptar-lo a la trama del nou Eixample. L’eix concentra una gran activitat comercial i és el principal aglutinador d’un barri que, a causa de la seva activitat industrial, sempre s’ha caracteritzat per la seva dispersió.
A banda i banda s’hi troben nombrosos edificis d’habitatges decorats amb detalls arquitectònics modernistes o noucentistes. A la cruïlla amb el carrer Pere IV, hi ha un monument dedicat al traumatòleg Josep Trueta, nascut al barri, i més avall s’hi troba un col·legi de franciscans, el singular bar Monopol i una placa dedicada a les dones del barri que, per quatre rals, realitzaven jornades laborals esgotadores a la Fàbrica del Cànem. Inicialment , la Rambla del Poblenou s’acabava a Pere IV. Ara arriba fins a la Gran Via, i, per la part baixa, fins al mar.

Font: Sant Martí: el Besòs i el Maresme. El Camp de l’Arpa del Clot. El Clot. Diagonal Mar. El parc i la llacuna de Poblenou. El Poblenou. Provençals del Poblenou. Sant Martí de Provençals. La Verneda. La Vila Olímpica del Poblenou / Antoni Capilla i Gabriel Perarnau.- Barcelona: ajuntament de Barcelona. Valls: Cossetània, 2010.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.