Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Besòs Mar”. Etapa 4. Rambla del Poblenou

27 gener 2017 1.193 views Sense Comentaris

L’inspector Crespo acaba menjant amb un company a una taverna prop de la Rambla del Poblenou.

Pàg. 148
Va deixar el taxi en una cantonada al capdavall de la Rambla del Poblenou i es van deixar guiar fins a la taverna El Porrón. Els companys de la comissaria parlaven sovint d’aquest lloc i en Conte també n’hi devia haver dit alguna cosa, perquè, malgrat haver arribat a Barcelona feia quatre dies, el Conte se sabia tots els llocs on et posen el plat fins dalt i et tracten com es tracta una persona […].

Pàg. 151
Es va imaginar que caminava per la Rambla del Poblenou avall en direcció al mar sense haver de parlar ni d’escoltar ningú. Tan sols volia caminar fins a la platja i després ja triaria una direcció a l’atzar, en el darrer instant. Tant podria ser cap a la Barceloneta com al Camp de la Bota. Es va recordar de les obres i les baluernes espantoses del Fòrum imminent i va decidir que giraria cap a la Barceloneta, que, malgrat tots els desastres soferts, encara li recordava a la Barceloneta de sempre.

etapa-4-rambla-del-poblenou

LA RAMBLA DEL POBLENOU

La Rambla del Poblenou és l’eix que estructura i dóna vida al Poblenou. La Rambla està ombrejada per dues fileres de plàtans i , gràcies a les seves dimensions , convida a passejar. ES va obrir al 1856 amb el nom de carrer Triomf i el 1886 es va convertir en passeig per adaptar-lo a la trama del nou Eixample. L’eix concentra una gran activitat comercial i és el principal aglutinador d’un barri que, a causa de la seva activitat industrial, sempre s’ha caracteritzat per la seva dispersió.
A banda i banda s’hi troben nombrosos edificis d’habitatges decorats amb detalls arquitectònics modernistes o noucentistes. A la cruïlla amb el carrer Pere IV, hi ha un monument dedicat al traumatòleg Josep Trueta, nascut al barri, i més avall s’hi troba un col·legi de franciscans, el singular bar Monopol i una placa dedicada a les dones del barri que, per quatre rals, realitzaven jornades laborals esgotadores a la Fàbrica del Cànem. Inicialment , la Rambla del Poblenou s’acabava a Pere IV. Ara arriba fins a la Gran Via, i, per la part baixa, fins al mar.

Font: Sant Martí: el Besòs i el Maresme. El Camp de l’Arpa del Clot. El Clot. Diagonal Mar. El parc i la llacuna de Poblenou. El Poblenou. Provençals del Poblenou. Sant Martí de Provençals. La Verneda. La Vila Olímpica del Poblenou / Antoni Capilla i Gabriel Perarnau.- Barcelona: ajuntament de Barcelona. Valls: Cossetània, 2010.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.