Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Besòs Mar”. Etapa 2. La Gran Via

20 gener 2017 Sense Comentaris

La segona etapa de la nostra ruta ens porta a altre carrer emblemàtic: la Gran Via de les Corts Catalanes, però es centra a la part final, propera a Sant Adrià. A la novel·la té un paper important ja que és on el comissari Crespo busca a la bruixa, amb la qual va haver de tractar en un cas anterior.

Pàg 37.
El bloc de la Gran Via 1115 és gegantí  i desproporcionat. Podria ser un decorat per a una pel·lícula de malsons, però quan hi ets al davant descobreixes que són pisos de veritat, que hi ha gent de veritat que hi viu i que algun arquitecte malparit o mal pagat en va fer els plànols segurament amb desgana i a estones mortes, perquè tan sols es tractava de col·locar com fos la gent que encara vivia a les barraques que van sobreviure fins al final dels anys setanta a totes les capitals d’Espanya. Són els pisos que anys més tard es moren d’aluminosi perquè com la lepra, el ciment es desprèn de les vigues. Són els pisos construïts pels cimenters de Convergència abans de constituir Convergència, els constructors de la Catalunya suburbial. Els que assisteixen a l’enterrament de José María Porcioles i duen a coll el seu fèretre. És per això i per altres coses que l’inspector no entén quina deriva ha pres l’Espanya que estava tan bén lligada.

 

etapa-2-granvia

LA GRAN VIA DE LES CORTS CATALANES

La Gran Via de les Corts Catalanes  és un vial que travessa tot el terme municipal de Barcelona amb una orientació de nord-est  a sud-oest. El 16 de desembre de 1855, l’enginyer Ildelfons Cerdà acabà la redacció de l’avantprojecte del Proyecto de la Reforma y ensanche de Barcelona. Hi projectà quatre grans vies destacades, una de les quals era una gran via de comunicació entre els pobles de la costa de llevant i els pobles de la costa de llevant i els pobles de l’oest de Barcelona. Aquesta via correspondria a l’actual Gran Via de les Corts Catalanes. El vial rebé com a referència  la lletra N i la seva amplària en el projecte era de cinquanta metres.
El tram principal correspon al que comunica la plaça d’Espanya i la plaça Tetuan. A la dècada de 1920, amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, fou construïda en el subsòl de la via la línia de metro que anava de la plaça de Catalunya, a la plaça d’Espanya. Al llarg del seu traçat hi ha nombrosos edificis que destaquen per la seva arquitectura.
El 19 de desembre de 1863 fou aprovat el nom de Cortes, en referència a les Corts Catalanes. El nom fou oficialitzat com a Cortes Catalanas el 4 de febrer de 1931. El 1939 rebé el nom d’Avenida de José Antonio Primo de Rivera i amb la democràcia fou aprovat, el 1979, el nom actual de Gran Via de les Corts Catalanes.

Font: Enciclopèdia de Barcelona Vol. 2. Directors: Ramon Alberch i Jesús Giralt. Barcelona: Enciclopèdia catalana, 2005.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.